V nové inscenaci 420People přežije jen ten nejsilnější

Novinka 420People je příběhem evoluce (zdroj: ČT24)

Příběh lidstva je úchvatným a zároveň děsivým příběhem o nelítostné krutosti a inteligenci živého tvora. Jako takový ho vypráví novinka tanečního souboru 420People. Tématem inscenace Panthera je lidská evoluce.

Choreograf Václav Kuneš vycházel z knihy Sapiens, s podtitulem „Stručné dějiny lidstva“. Izraelský historik Yuval Noah Harari v ní sleduje zvraty ve vývoji lidského rodu od vzniku homo sapiens po současnost. Tvůrce inscenace zajímá, jak by svět vypadal, kdyby v něm žily i další druhy „lidí“.

„Spousta lidí se mě bude ptát, o čem představení vlastně je, ale my také nevíme, o čem je naše historie. Víme, že jsme nějakým způsobem tady, že jsme dokázali jako homo sapiens vybít ostatní druhy, které vedle nás mohly být, takže pro mě je fyzično nejlepší způsob, jak komunikovat,“ podotýká Václav Kuneš.

Ve svých choreografiích objevuje, co vše lidské tělo dokáže. Na jevišti tentokrát vyrostla speciální konstrukce z tří set metrů čtverečních sítí. Všichni v této aréně musí být ve střehu, protože přežije jen ten nejsilnější. 

Panthera (420People)
Zdroj: Pavel Ovsík/La Fabrika

„Chci každé představení udělat jiné. Sám se peru s tím, jak diváka zaujmout, aby současnému tanci dokázal porozumět,“ přiznává Kuneš. „Aby to nebylo moc důležité, abychom se my nebrali moc vážně, ale zároveň aby poznal, že je za tím opravdu hodně dní práce, potu a modřin.“ Zda se mu vše zmíněné podařilo v příběhu o lidstvu, můžou diváci posoudit při nejbližší repríze 30. září v pražském prostoru La Fabrika.