Státní cena za literaturu nebude udělena. Podle laureáta Jiřího Hájíčka se zapletla do politiky

Státní cena za literaturu letos nebude udělena. Jako laureáta porota už dříve vybrala Jiřího Hájíčka, jihočeský spisovatel ale před nedávnem oznámil ministrovi kultury, že ocenění nepřevezme. Cena byla podle něho zpolitizována poté, co někteří členové poroty odstoupili kvůli nesouhlasu s vládou ANO a ČSSD s podporou komunistů. Ostatní oborové ceny budou podle plánu předány 21. října.

Státní cenu za literaturu, jejíž laureáty může nominovat veřejnost i členové odborné poroty, vyhlašuje ministerstvo kultury znovu od roku 1995, a navazuje tak na prvorepublikovou tradici.

„Rozhodnutí nepřevzít cenu oznámil laureát ministrovi kultury dopisem 6. září 2018. V tomto dopise uvedl, že Státní cenu za literaturu považoval po roce 1989 za nepolitickou, čistě odbornou, jejíž prestiž je dána jmény dosavadních laureátů a porotců,“ upřesnila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. 

Z politických důvodů ale na své členství v porotě rezignovali letos v létě básník Petr Hruška, německý bohemista Urs Heftrich, novinářka Kateřina Kadlecová z týdeníku Reflex a Petr A. Bílek, profesor Ústavu české literatury a komparatistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Hruška Státní cenu za literaturu označil za ocenění reprezentativní, jež „nereprezentuje pouze oceněného spisovatele, ale i vládu“. Kritizoval, že „vláda svoje posty vyhandlovala s komunisty a způsobila, že se extremistická politická strana stala skrytou i zjevnou součástí státní moci“.

Hájíček: Odchod porotců cenu zpolitizoval

„Chápu jejich osobní postoje, také jsem nevolil politické strany, které jsou nyní přímo či nepřímo u moci. Měl jsem však za to, že za současné úrovně naší demokracie Státní cena za literaturu stojí z principu svého fungování nad jakýmkoli momentálním politickým uspořádáním a není spojována se střídajícími se vládními garniturami a jejich představiteli. Právě toto však letos zpochybnila převážná část poroty svým odstoupením a jeho odůvodněním,“ vysvětlil Hájíček v dopise ministrovi.

(* 1967) je životem i tvorbou spojen s jižními Čechami. Je autorem povídkových sbírek Snídaně na refýži, Dřevěný nůž a Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku. Podle novely Zloději zelených koní vznikl před dvěma lety film. Za romány Selský baroko a Rybí krev obdržel cenu Magnesia Litera. Volnou venkovskou trilogii završil v roce 2016 románem Dešťová hůl.

Jiří Hájíček
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Na Nové scéně Národního divadla tak budou 21. října předány „jen“ Státní cena za překlad a Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, filmu a audiovize a výtvarného umění a architektury.

Státní cena za literaturu by měla být udělena až zase příští rok. O laureátech bude komise rozhodovat v červnu 2019, noví členové mají být vybráni na počátku roku. O doplnění porotců rozhodne ministr kultury na základě návrhu svého odboru umění, literatury a knihoven.