Sledujte na ČT: To nejlepší z televize na jednom místě. Zlatou Prahu zahájí Štefan Margita a jeho hosté

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha ve středu odstartuje koncertem operního pěvce Štefana Margity a jeho hostů na Nové scéně Národního divadla. Na pódiu se objeví mimo jiné Hana Zagorová, Miroslav Žbirka, Martin Chodúr či sopranistky Kateřina Kněžíková a Simona Šaturová. Všechny účinkující doprovodí Epoque Orchestra s dirigentem Janem Kučerou. Přímý přenos koncertu odvysílá od 20:20 ČT art.

Margita působil v nejslavnějších operních domech světa, mimo jiné v milánské La Scale, londýnské Královské opeře v Covent Garden, newyorské Metropolitní opeře, v pařížské Národní opeře Bastille, San Franciscu, Chicagu, Turíně, Madridu, Tokiu, Bruselu, Lyonu či Neapoli.

Celosvětový věhlas mu přinesly především role v operách Leoše Janáčka Káťa Kabanová, Z mrtvého domu a Osud, dále kapitán Vere v opeře Benjamina Brittena Billy Budd nebo Bůh Ohně ve Wagnerově opeře Zlato Rýna. V roce 2020 se v roli Tichona v Janáčkově Kátě Kabanové vrátí na scénu Metropolitní opery v New Yorku.

Hlavní město televizní produkce

Slavnostní koncert Štefana Margity zároveň zahájí letošní festival Zlatá Praha. Do soutěže 55. ročníku se přihlásilo 87 televizních hudebních a tanečních pořadů a filmů ze 14 zemí. Návštěvníci je budou moci zhlédnout mezi 19. a 22. zářím na Nové scéně Národního divadla, stejně jako další filmy a pořady z nesoutěžní sekce.

Tomáš Motl představuje program festivalu Zlatá Praha (zdroj: ČT24)

Festival nabídne například portréty Franca Zeffirelliho nebo Leonarda Bernsteina, proslulé balety a opery jako Louskáček nebo Don Giovanni. „Vedle toho nás Švédský rozhlasový sbor zavede pětadvacet metrů pod zem, aby zazpíval v prvním jaderného reaktoru ve Švédsku, nebo baletní soubor CNC Ballet de Lorriaie na fotbalové hřiště,“ zve diváky ředitel festivalu a výkonný ředitel kulturní stanice ČT art Tomáš Motl.

„Praha se bez nadsázky stává hlavním městem televizní, divadelní a baletní produkce na světě. Spektrum filmů je obrovské, od těch nejdelších, jako je například 235 minut trvající Don Carlos, až po nejkratší snímek z cyklu Můj pokus o mistrovský opus,“ doplnil Motl.

Ve čtvrtek na Nové scéně předvede hudebně-divadelní inscenaci Amerika skupina Kafka Band, jako pocta režiséru Petru Weiglovi bude promítáno filmové zpracování Rusalky v podání Magdy Vášáryové.

V pátek večer diváci budou moci zhlédnout premiéru televizního zpracování komorní opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí. Festival zakončí v sobotu večer slavnostní předávání cen.

Zlatá Praha se však nekoná jen na Nové scéně, třeba na piazzetě Národního divadla v pátek zatancují hvězdy pořadu StarDance. V sobotu bude tzv. Zlatý den, kterým bude provázet herec Vladimír Polívka, a nabídne bubenická a akrobatická vystoupení, koncerty, workshopy nebo ukázky baletních repertoárů. Další program zavede návštěvníky do historické budovy Národního divadla, do Klubu Lávka i na další místa.