Sen noci svatojánské varuje před láskou. A není vhodný pro děti

Romantická láska neexistuje, tvrdí autorský tým, který pro ostravské Divadlo Antonína Dvořáka připravil představení Sen noci svatojánské. Baletní komedie podle Williama Shakespeara není vhodná pro děti. Důvodem je množství erotiky a sarkasmu.

Slunovrat, kouzla ani magické bytosti nepomohou nešťastně zamilovaným párům prožít ideální lásku. Zamotaná hra Williama Shakespeara, která vypráví o milencích Hermii a Lysandrovi, Heleně a Demetriovi, o králi a královně skřítků a víl Oberonovi a Titanii, o skřítcích Pukovi a Robinovi, patří k nejoblíbenějším komediím světové literatury.

Bohové mají stejné problémy jako lidé

Choreograf a režisér Youri Vámos prostředí antiky a imaginární svět fantazie přesunul do sedmdesátých let minulého století. „Není podstatné, kde a kdy se to odehrává. Podstatné jsou ty obsahové šifry, že bohové mají stejné problémy, stejné kolize milostných vztahů jako lidé na zemi,“ říká šéfka baletu Národního divadla moravskoslezského Lenka Dřímalová.

Sen noci svatojánské varuje před láskou (zdroj: ČT24)

„Je to komedie, ale trochu i tragikomedie. Protože ukazuje, že láska nefunguje, což není moc hezké. Není to pohádka,“ říká režisér Youri Vámos. „Je to velmi komplikovaný příběh. Není to jako Romeo a Julie nebo Othello. Je tam hodně postav. Je to velký příběh o lásce.“

„Youri Vámos je výborný choreograf, který dokáže postavit tyto dějové balety, proto jsme si ho zvolili. Umí vystavět zápletku a děj, aby tomu divák rozuměl,“ říká Lenka Dřímalová. Ze tří světů dominuje na jevišti ten magický, plný skřetů, elfů a duchů. Kostýmy polské výtvarnice Anny Kontek, která žije ve Finsku, využívají motivy květin, listů i motýlích křídel.

Hudební nastudování provedl Ondřej Vrabec, scénu navrhl Pavol Andraško. V hlavních rolí vystoupí Stefano Pietragalla, Olga Borisová-Pračiková, Barbora Vašků Kaufmannová nebo Giordano Bozza. Premiérové představení se odehraje ve čtvrtek 5. května.

Uvedením baletu s romantickou hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho si v Ostravě připomínají 400 let od úmrtí Williama Shakespeara.