Řeči léčí, alespoň na tom se v Ostravě shodnou Freud a Jung

V Ostravě uvedli hru o psychoanalýze (zdroj: ČT24)

Slavní psychoterapeuti Sigmund Freud a Carl Gustav Jung se potkávají na jevišti. Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo v české premiéře britskou hru Řeči léčí. Na pozadí skutečných událostí vypráví o střetu dvou velkých lékařských osobností, které rozděloval přístup k pacientům i žena.

Hra se odehrává na počátku 20. století. Carl Gustav Jung zkouší v Curychu na mladé pacientce se záchvaty hysterie novou metodu svého zkušenějšího kolegy Sigmunda Freuda. Místo elektrošoků léčí dialogem.

Pacientku vyléčí – a pak s ní naváže milenecký vztah. Metodu nicméně dál rozvíjí, uznání od svého učitele, doktora Freuda, získá ale jen na krátkou dobu. „Myslím si, že učení Junga je pomýlené a jediná správná je moje psychoanalýza,“ podotkl k rozporům známých psychoterapeutů představitel Freuda Jan Fišar. „A já mám vedle pana učitele komplex a musím se s ním vyrovnat,“ doplnil pohled Junga jeho herecký představitel František Strnad. 

Rozhodli jsme se, že nebudeme dělat dokumentární hru, ale že odhalíme, co je odvaha těch figur, co je sobectví. Jak je marné jít za něčím, co je stejně nedostižné.
Vojtěch Štěpánek

Silný příběh vychází ze skutečných událostí, i všechny postavy mají reálný předobraz. „Je úplně jedno, jestli je to Jung, Freud nebo Hamlet. Každý má své trápení, své sny, svůj balíček komplexů, když se narodí, dostane je do vínku, a musí se s tím vypořádat,“ nepochybuje Strnad. 

Hra Christophera Hamptona je dramatizací knihy Johna Kerra Nebezpečná metoda. Příběh má i filmovou podobu, v roce 2011 ho natočil režisér David Cronenberg. Do rolí Freuda a Junga obsadil Vigga Mortensena a Michaela Fassbendera.