TÉMA

Sigmund Freud

Devadesát let od bibliocaustu. Studenti v Hitlerově Německu očišťovali škodlivé knihy na hranici

Tam, kde se pálí knihy, budou se nakonec upalovat i lidé, varoval v první polovině devatenáctého století německý básník Heinrich Heine. Mnozí si na slova tohoto autora, tím spíše, že byl židovského původu, vzpomněli o více než sto let později, kdy nacistická totalita dosáhla největšího rozmachu. Hitlerovi a jeho věrným cestu pro diktaturu pomohla dláždit i studenty organizovaná akce proti knihám napsaným v „neněmeckém duchu“. Vyvrcholila před devadesáti lety, 10. května 1933, veřejným pálením děl, mimo jiné i básní Heinricha Heineho. V plamenech skončilo na dvacet tisíc svazků od tří stovek autorů.
10. 5. 2023|

Co dalo Česko světové medicíně: Příběhy lidí a léků, které zachránily miliony životů

Lidé, kteří se narodili v zemích Koruny české, patřili a patří mezi ty nejvýznamnější lékaře světa. Díky jejich výzkumu a objevům se medicína úplně změnila a zachraňuje teď životy mnohem účinněji.
26. 12. 2021|

Jak Jung četl z mandal

Švýcarský psycholog Carl Gustav Jung byl nejen jednou z nejvýznamnějších osobností soudobé psychologie, vedle řady průlomových teorií přišel i se zcela novým pohledem na lidskou psychiku a na vše, co se v ní odehrává a promítá. Svědčí o tom i jeho kniha Mandaly, jež nedávno vyšla v českém překladu.
6. 6. 2021|

Hormonální antikoncepce přinesla světu sexuální revoluci. V Evropě se používá už 60 let

V Německu byly jako v první evropské zemi uvedeny před 60 lety, 1. června 1961, na trh první antikoncepční tabletky. Dlouhá staletí používaly ženy k zabránění početí různé přírodní prostředky, až začátkem 20. století se zrodila myšlenka hormonální antikoncepce. První takový výrobek Enovid byl po dlouhém testování uveden na trh v USA v květnu 1960. Už v roce 1966 užívalo ve světě hormonální antikoncepci deset milionů žen. Dnes je jich nejméně desetkrát více.
1. 6. 2021|

Když se dívám na sebe, tak se musím pochválit. V Londýně vystavují autoportréty Luciana Freuda

Britský malíř německého původu Lucian Freud se celý život vracel k autoportrétu. Sám sebe ztvárnil více než dvěstěkrát. Autoportrét je také v názvu výstavy, kterou tomuto výtvarníkovi přichystala britská Královská akademie umění. Obrazů, na nichž se Freud zachytil, shromáždila přes šedesát.
30. 10. 2019|

Řeči léčí, alespoň na tom se v Ostravě shodnou Freud a Jung

Slavní psychoterapeuti Sigmund Freud a Carl Gustav Jung se potkávají na jevišti. Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo v české premiéře britskou hru Řeči léčí. Na pozadí skutečných událostí vypráví o střetu dvou velkých lékařských osobností, které rozděloval přístup k pacientům i žena.
26. 4. 2018|