Když se dívám na sebe, tak se musím pochválit. V Londýně vystavují autoportréty Luciana Freuda

V Londýně vystavují autoportréty Luciana Freuda (zdroj: ČT24)

Britský malíř německého původu Lucian Freud se celý život vracel k autoportrétu. Sám sebe ztvárnil více než dvěstěkrát. Autoportrét je také v názvu výstavy, kterou tomuto výtvarníkovi přichystala britská Královská akademie umění. Obrazů, na nichž se Freud zachytil, shromáždila přes šedesát.

Více obrazů sebe samého nemají ani takoví malířští velikáni jako Van Gogh nebo Rembrandt. Svůj první autoportrét Lucian Freud namaloval v šestnácti letech, ten poslední těsně před třiaosmdesátými narozeninami.

Královská akademie umění mapuje přerod talentovaného mladíka ve světově uznávaného umělce. „Výstava vám umožní dostat se mu pod kůži, zjistit, jak pracoval, jak měnil styl své umělecké práce, jaké používal techniky,“ shrnuje hlavní kurátor Andrea Tarsia.

Vnuk česko-německého psychoanalytika Sigmunda Freuda se narodil v roce 1922 do berlínské židovské rodiny, po nástupu nacistů emigroval spolu s příbuznými do Velké Británie. Po vzoru svého dědy se Lucian zajímal při malování autoportrétů kromě svého zevnějšku i o duševní stav a snažil se ho zachytit.

Upřímný sám k sobě

„Málokdo sám sebe ztvárnil s tak mimořádnou upřímností a navíc v tak pozdním období života. Je to úchvatné dílo. Na jednu stranu nám předkládá křehkost a zranitelnost své tělesné schránky. Pak je tu ale to jeho gesto, s jakým drží paletu. Vypadá jako vítěz,“ popisuje Tarsia Freudovu pozdní podobiznu, na níž se malíř zobrazil nahý.

Vrchol Freudovy kariéry přišel až na přelomu tisíciletí. V roce 2001 se mu dostalo pocty namalovat portrét královny Alžběty II. Ta Freuda osobně také dvakrát vyznamenala. Zemřel jako uznávaný umělec v osmaosmdesáti letech. Jeho autoportéty jsou v Londýně k vidění do 28. ledna příštího roku.