PŘEHLEDNĚ o MFF v Karlových Varech: doprava, ubytování, vstupenky a mimofilmová lákadla

V Karlových Varech startuje 57. ročník mezinárodního filmového festivalu. V 18:00 proběhne slavnostní zahájení ve velkém sále Hotelu Thermal, kde mimo jiné převezme oscarový herec Russell Crowe Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. I proto míří do lázeňského města nespočet návštěvníků, pro které je připraven bohatý program. Jak se v současnosti do Varů dopravit? Kde zaparkovat? Kde se ubytovat a co všechno je pro filmové nadšence připraveno?

Kromě Crowea ze slavných jmen dorazí jako hosté Ewan McGregor, Alicia Vikanderová nebo Robin Wrightová, což spolu s desítkami snímků včetně mnoha premiér představuje hlavní lákadlo pro filmové příznivce.

Pro ně je jednou z prvních otázek doprava do padesátitisícového lázeňského města. Pokud zvolí přepravu autem, tak vzhledem k tomu, že se řada hotelů včetně ústředního Thermalu nachází v pěší zóně, je nutné si ověřit dostupnost parkování u ubytovacích zařízení. Využít lze také veřejná placená parkoviště.

Cestovat do Varů je pochopitelně možné i autobusem nebo vlakem – obě nádraží jsou v docházkové vzdálenosti (zhruba patnáct minut) od Hotelu Thermal, kde si lze mimo jiné vyzvednout Festival Pass, vstupenky či pořídit festivalový merch. Frekvence spojů, například z Prahy, je velká – ovšem některé, hlavně v exponovaných termínech, jsou už vyprodané.    

Vstupenky a transport po městě

Vstupenky na filmy lze pořídit jen na místě ve Varech. Podle toho, na jak dlouho lidé přijíždějí a kolik snímků za den chtějí zhlédnout, mají na výběr. Buď si kupovat vstupenky jednotlivě, nebo si pořídit Festival Pass (denní, třídenní, pětidenní nebo na celý MFF), s nímž lze získat až tři vstupenky na tři různé filmy denně zdarma. Přičemž s passem je také možné lístky rezervovat nebo zkusit jít i bez konkrétní vstupenky – pět minut před začátkem promítání lidé s passem obsazují prázdná místa v sále, těch ovšem nemusí být dost. Vstupenky se do prodeje spouští každý den v 7:00, a to na představení v daném dni a v tom následujícím.

Návštěvníci s platnou vstupenkou mohou využít přímo ve městě tři autobusové linky – F1, F2, F3. Jezdí po celou dobu konání MFF (od 30. června do 8. července) do všech festivalových míst včetně stanového městečka. Linka F1 je navíc prodloužena do 9. července.

Kromě festivalových spojů je samozřejmě možné cestovat po městě i městskou hromadnou dopravou. Ke stažení je aplikace Vary Virtual, díky které lze snadno najít spojení, koupit jízdenky na jiné než festivalové linky nebo zjistit stav dopravy. Navíc je skrze aplikaci možné zakoupit parkovací lístek nebo povolenku ke vjezdu do lázeňského území.

Ve městě je pak celá škála ubytovacích možností – od pětihvězdičkových hotelů v blízkosti kolonád až po stanové městečko.

Vzhledem k vysokému počtu návštěvníků bylo bezesporu rozumné zajistit si nocleh v dostatečném předstihu, ale organizátoři MFF mysleli také na spontánní rozhodnutí filmových nadšenců, pro které připravili možnost last-minute ubytování, jež poskytuje přímo festival. Hotelové kapacity z nevyužitých festivalových rezerv jsou aktualizovány každý den – a co je důležité, jsou nabízeny se slevou.

Nabídka last-minute ubytování je v počátku MFF zpravidla limitovaná, ale ve druhé polovině festivalu lze podle organizátorů očekávat více volných kapacit. 

Co se týče kapacit kinosálů, liší se výrazně. Základnu festivalu tvoří Hotel Thermal, kde se nachází hned šest sálů – největší pro 1146 diváků, nejmenší pro 63 diváků. Zbytek je rozmístěn na dalších šesti lokalitách ve městě – například v Divadle Husovka, v Grandhotelu Pupp nebo v Karlovarském městském divadle. 

Crowe jako muzikant a další mimofilmová lákadla

Oscarový Gladiátor Crowe se v pátek představí i jako muzikant. Na úvod 57. ročníku festivalu, konkrétně od 22:45, totiž zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. Od 19:00 vystoupí také britská kapela Morcheeba.   

V rámci doprovodného programu to ovšem ani zdaleka není všechno. Vedle Hotelu Thermal bude pro filmové nadšence denně otevřeno (od 11:00 do 15:00) multifunkční festivalové centrum. Naplánována je řada rozhovorů s hosty MFF, návštěvníci si budou moci ale také zasoutěžit ve filmovém kvízu. Večerní a noční čas bude patřit hudbě a DJům.

Ve Dvořákových sadech bude fanouškovská zóna a na Divadelním náměstí má sídlo Dům České televize – proběhnou zde jak setkání, besedy a workshopy s filmovými a televizními tvůrci či herci, tak podvečerní koncerty. Pro děti jsou připraveny taneční a výtvarné programy, setkávání a focení s pohádkovými postavami nebo fotostudio ČT :D.