Prague Pride posílá Srdečné pozdravy z Ruska

Ve venkovní galerii Artwall na opěrné zdi pražských Letenských sadů na nábřeží Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše je k vidění výstava ruského fotografa Slavy Mogutina. Expozice s názvem Ztracení chlapci: Srdečné pozdravy z Ruska se koná v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT).

Slava Mogutin žije v New Yorku, z Ruska byl nucen odejít právě kvůli své podpoře práv homosexuálů. Byl jedním z prvních ruských novinářů, kteří otevřeně psali o gay tématice. Také se pokusil o registrované partnerství se svým americkým přítelem. „Pronásledovaná a opomíjená gay menšina neměla ve většinové kultuře svoje zastání. Snažil jsem se být tím hlasem,“ říká Slava Mogutin, kterému v Rusko hrozilo několik let vězení.

Hrdinové mimo společnost

Dlouhodobě se věnuje tématům odcizení a identity, zachycuje subkultury městské mládeže a sexualitu dospívajících, střet společenských norem a individuálních přání. Je otevřeným kritikem prezidenta Vladimira Putina a ruské politiky zaměřené proti LGBT.

Jeho Ztracení chlapci zároveň nejsou všichni homosexuální, jsou to spíše osoby, které se pohybují na okraji. „Pokud jste součástí mladé subkultury, musíte hledat vlastní místo a vlastní cesty, jak bojovat proti systému a útisku. Lidé vyvržení ze společnosti jsou skuteční hrdinové doby. A jsou budoucností Ruska,“ zdůrazňuje Mogutin.

Podtitul výstavy Srdečné pozdravy z Ruska, který je vypůjčený z klasického špionážního filmu s Jamesem Bondem, evokuje pocit vzrušení a dobrodružství. Zároveň ale připomíná, že mnozí gayové, lesby a queer lidi v Rusku svoje touhy raději skrývají.

Rusko je pestré a sexy

Vzhledem k vlastní zkušenosti s pronásledováním ze strany ruských úřadů si je Mogutin vědom útisku, kterému čelí ruští gayové a lesby. Rozhodně však nezobrazuje Rusko pouze černě: „Je to takové klišé vykreslovat Rusko jako ponuré a smutné místo, také proto jsem chtěl ukázat jinou podobu země, která je pestrá, vzrušující, sexy a plná surové energie.“

Artwall vystavuje Srdečné pozdravy z Ruska (zdroj: ČT24)

Tvorbu používá jako politickou zbraň proti jakékoliv nenávisti ve společnosti. Cenzuru zažívá údajně také ve Spojených státech. Například fotka polonahého chlapce by prý nikdy nesměla viset v ulicích New Yorku. „Nevidím nic urážlivého na nahém lidském těle. Vlastně je to pravý opak. Je to jedna z nejkrásnějších a nejryzejších věcí. Urážlivé je naopak násilí a krveprolití v hollywoodských filmech,“ tvrdí Mogutin. 

„V České republice můžeme mít pocit, že jsme velmi liberální, a to zejména v okamžicích jako je týden Prague Pride, ale určitě bychom neměli být příliš samolibí, co se naší tolerance týče,“ uvedla kurátorka výstavy Zuzana Štefková. Fotografie budou na Artwall vystaveny až do konce září. Jde o první sólovou výstavu Mogutina v České republice.

Šestý ročník Prague Pride začal 8. srpna. Během týdne nabídl více než 130 kulturních, společenských, diskusních i sportovních událostí a vyvrcholil jako tradičně sobotním průvodem centrem Prahy, do kterého se podle organizátorů zapojilo až 40 tisíc lidí.