Průvod Prague Pride obarvil Prahu. Na Letnou dorazilo až 40 tisíc lidí

Asi 40 tisíc lidí podle odhadu organizátorů dorazilo do Letenských sadů, aby zakončili Průvod hrdosti sexuálních menšin Prague Pride. Celý pochod se podle policie obešel bez incidentů. Z Václavského náměstí po 13:00 vyrazilo do průvodu na podporu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) zhruba 15 tisíc lidí, cestou se přidávali další. Do ulic vyšli také odpůrci Prague Pride z řad konzervativců, kteří demonstrovali na podporu tradiční rodiny.

Účastníci Průvodu hrdosti se na Václavském náměstí začali scházet již před polednem, většina z nich si s sebou přinesla duhové vlajky a další symboly homosexuální komunity, někteří přišli v extravagantních kostýmech. Lidé se také ozdobili duhovým líčením, vybavili se parukami, havajskými věnci nebo balonky. V průvodu bylo deset alegorických vozů, nechyběly vozy americké ambasády nebo Amnesty International.

Největší hvězdou letošního průvodu byl aktivista Omar Sharif junior, vnuk slavného egyptského herce téhož jména. Během arabského jara v roce 2012 se přihlásil ke své homosexuální orientaci, a musel proto kvůli své bezpečnosti opustit rodný Egypt. „Od té doby se tam nevrátil, cestuje po světě, hovoří o svém gay aktivismu a dává dalším lidem sílu udělat to samé,“ uvedla mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

V průvodu vyrazila „kočárková jízda“. Jde zejména o rodiny s dětmi v tyrkysových tričkách, které chtějí podpořit připravovanou novelu zákona o registrovaném partnerství. Ta by mohla umožnit přisvojení dítěte partnera nebo partnerky v registrovaném svazku.

Poprvé se průvodu účastnil Blok Solidarity Forever, který se skládá z politických organizací Idealisté.cz, Socialistické solidarity a Mladých sociálních demokratů. Podle bloku by Prague Pride neměl být pouze apolitickým zábavným festivalem, ale především výrazem emancipace sexuálních menšin. Členové skupiny upozorňují, že ke zrovnoprávnění LGBT osob je ještě dlouhá cesta.

Události: V Praze vyvrcholil festival Prague Pride (zdroj: ČT24)

Z Václavského náměstí pokračoval průvod ulicemi Na Příkopě, Revoluční a přes Dvořákovo nábřeží na Čechův most, kde účastníci minutou ticha a vypuštěním 49 černých balonů uctili památku 49 lidí, které zastřelil útočník v gay klubu v americkém Orlandu.

Asi 40 tisíc lidí podle organizátorů nakonec dorazilo do Letenských sadů, kde do pozdního večera následoval další program. Policie odhad počtu účastníků neuvedla. Po 22:00 se účastníci přesunuli do holešovické Chemistry Gallery. Celý pochod se obešel bez incidentů.

V průvodu Prague Pride šli centrem Prahy také někteří vrcholní politici, mimo jiné ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nebo zástupci zelených s předsedou Strany zelených Matějem Stropnickým.

Hlavním tématem letošního Prague Pride je láska, věnuje se však i dalším otázkám. „Zaměřujeme se na bezpečnou lásku a prevenci AIDS a také na rodinu, která je tradičním vyústěním lásky,“ uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová. Program celého festivalu průvodem nekončí, v neděli je na plánu například Pride piknik na Střeleckém ostrově.

Protesty konzervativců

Festival se v České republice koná od roku 2011. První ročníky provázely hlasité protesty konzervativců, podle kterých je akce nevkusná a obscénní. V dalších letech však protesty slábly. Přesto také letošní ročník pochodu Prague Pride čelil odpůrcům.

V horní části Václavského náměstí pod sochou sv. Václava se na začátku průvodu shromáždila asi desítka konzervativních křesťanských aktivistů. S velkými kříži v rukou protestovali proti akci sexuálních menšin a zdůrazňovali význam klasické rodiny.

Odpůrci pochodu Prague Pride
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Na odpoledne pak Výbor na obranu rodičovských práv spolu s Mladými křesťanskými demokraty naplánoval Den pro rodinu, jehož součástí byl pochod na podporu tradiční rodiny. Průvodu z Ovocného trhu přes Karlův most na Kampu se účastnilo asi 500 lidí. Demonstranti nesli české vlajky a barevné balonky. Akci doprovázela dechovka a mažoretky.

Den pro rodinu osobně podpořili třeba senátor Milan Pešák (za ODS) nebo pražský radní Jan Wolf (Trojkoalice SZ, KDU-ČSL, STAN). „V dnešní době se stále bavíme o problémech Evropy. Ta je postavena na křesťanských tradicích, kde základem je rodina. Proto bychom její podpoře měli věnovat maximum,“ prohlásil Wolf.

Pochod během Dne pro rodinu
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Každý den se desetitisíce rodin v České republice starají o své děti. Vychovávají nové občany, daňové poplatníky. Atmosféra ve společnosti i daňový systém přitom nezvýhodňují ty, kteří si vyberou úlohu zodpovědné výchovy nových generací. Ale spíš ty, kteří si vyberou pohodlný a nikým a ničím nevázaný životní styl,“ uvedla už dříve Jana Jochová z Výboru na obranu rodičovských práv.

Účastníci průvodu Prague Pride podle ní ostentativně oslavují zábavu bezzodpovědnosti, navíc jsou podporováni dotačními programy, nadnárodními korporacemi, zahraničními ambasádami a obrovským mediálním zájmem. „My naopak oslavíme zodpovědnost zábavou. Česká rodina si to zaslouží,“ dodala Jochová. Po příchodu na Kampu program Dne pro rodinu pokračoval koncertem a rodinným odpolednem.

„Homosexuálové jsou jen jednou z menšin“

Téma podpory sexuálních menšin stále vzbuzuje diskuse. Podle filozofa a psychiatra Jaroslava Maxe Kašparů, který byl hostem vysílání ČT24, jsou homosexuálové jenom jednou z menšin podobně jako barvoslepí nebo důchodci, ale hovoří se o nich nejvíc, protože nejvíc křičí po svých právech. Pokud se však někdo obává, že jsou v ohrožení křesťanské hodnoty, Kašparů se domnívá, že Evropa už dávno není křesťanská.

„Celá naše společnost je složena z menšin. Je tady menšina homosexuálů, menšina barvoslepých, je tady skupina lidí romské populace, ale je tady například menšina důchodců. Mám dojem, že se daleko nejvíc z těchto skupin hovoří o homosexuálech, protože oni nejvíce křičí po svých právech,“ zmínil Kašparů v pořadu Události, komentáře.