V Egyptě mi po přiznání, že jsem gay, vyhrožovali i smrtí, říká herec a aktivista Omar Sharif junior

Omar Sharif mladší: V Egyptě mi vyhrožovali násilím i smrtí (zdroj: ČT24)

Omar Sharif mladší je jedním z hlavních hostů letošního ročníku festivalu Prague Pride. Egyptský LGBT aktivista a vnuk slavného herce je první známou osobností arabského světa, která veřejně oznámila svou homosexuální orientaci.

Svůj coming out provedl Sharif v období následujícím po takzvaném Arabském jaru z roku 2011. „V té době jsme prožívali politické změny, revoluci v zemi. Chtěl jsem se zapojit do dialogu, do diskuse o novém Egyptě. Rozhodl jsem se pro coming out, protože jsem myslel, že nový režim bude vítat všechny,“ uvedl ve vysílání ČT24 aktivista a herec. 

Reakce egyptské společnosti ale byla velmi negativní. „Bohužel lidé to tak dobře nepřijali, okamžitě mě zastrašovali, hrozili mi násilím a dokonce i smrtí,“ vzpomíná Sharif. Nakonec Egypt opustil a přestěhoval se do USA.

Omar Sharif mladší
Zdroj: ČTK

Egypt členy LGBT komunity stále pronásleduje

Homosexualita není v Egyptě trestným činem a není tedy nelegální. Členové LGBT komunity jsou ale v zemi zatýkáni a obviňováni z pornografie, prostituce nebo prostopášnosti. Podle Egyptské iniciativy pro osobnostní práva bylo od roku 2013 kvůli „prostopášnosti“ zatčeno v Egyptě kolem dvou set lidí.

Například v roce 2014 pak bylo z tohoto a dalších trestných činů nejméně dvacet homosexuálů a transgender lidí usvědčeno. Odsouzení přitom dostávají mnohaleté, někdy i víc než desetileté tresty. Členové LGBT komunity jsou tak v Egyptě nuceni skrývat svou identitu a sexuální orientaci.

Velký muftí Šavki Alam, který je nejvyšší náboženskou autoritou v zemi, sice v červenci prohlásil, že ubližování gayům a lesbám je nepřípustné, i když islám homosexualitu nedovoluje. Imám Šejk Ahmed Al-Tajeb, který vede vlivnou káhirskou mešitu al-Aznar, ale v červnu uvedl, že homosexualita se nesmí stát v muslimských společnostech osobnostním právem. Označil ji za nemoc, se kterou je třeba bojovat.

Prague Pride letos už pošesté

Omar Sharif mladší byl zvláštním hostem zahajovacího večera festivalu Prague Pride. Zúčastní se i středeční akce Pride Voices a sobotního pochodu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Festival Prague Pride se letos koná už pošesté, jeho hlavním tématem je láska. Akce se ale bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. Připraven je program pro rodiče z LGBT komunity, kteří už děti v takzvaných duhových rodinách vychovávají, i pro homosexuální páry, jež by chtěly založit rodinu. Uskuteční se také debata pro rodiče, jejichž potomek je lesba nebo gay.

Kromě toho si mohou zájemci prohlédnout také výstavy s LGBT tématikou v
galerii Langhans, v Americkém centru na Malé Straně či v galerii Litera v Karlíně.

Vrcholem festivalu bude jako tradičně sobotní průvod s alegorickými vozy, který půjde z Václavského náměstí na Letnou. Průvod, kterého se v minulých letech účastnily tisíce lidí, letos uctí minutou ticha památku oběti červnového útoku v nočním klubu v americkém Orlandu. Útočník tam zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů.