Pojďte, pane, budeme si hrát v pařezové chaloupce. Večerníček slaví interaktivní výstavou

Večerníček slaví narozeniny výstavou v Galerii ČT (zdroj: ČT24)

Jedním z nejdéle vysílaných pořadů České televize je večerníček. Na obrazovce se objevil před pětapadesáti lety. Starší i novější příběhy až do května příštího roku připomíná interaktivní výstava Večerníček má narozeniny!  v Galerii ČT na Kavčích horách.

„Nosnými tématy jsou prožitky, dětský svět a svět fantazie, ale také důležitý odkaz české animované tvorby pro děti jako jednoho z pokladů české kultury. Prezentován je množstvím scén, her a ukázek z nejznámějších pohádek. Návštěvníky seznámíme také s mistry a autory večerníčků,“ prozrazuje kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Připravena je například prohlídka pařezové chaloupky, kde bydlí Křemílek a Vochomůrka, anebo domu Josefa Lady s kocourem Mikešem. Malí zájemci se mohou také projet v autíčku Krtečka, vyfotit se s Trautenberkem, odpočinout si s Maxipsem Fíkem nebo si vyzkoušet práci na dabingu Jiřiny Bohdalové, Petra Nárožného, Josefa Dvořáka, Karla Högera a mnohých dalších, kteří známým postavičkám propůjčili hlas.

Z výstavy Večerníček má narozeniny
Zdroj: ČT

„Za padesát pět let bylo uvedeno čtyři sta seriálů,“ připomíná dramaturg Déčka Miloš Zvěřina. „Ještě donedávna byl nejdelším večerníčkem Bob a Bobek, ale nyní je překonán Patem a Matem, kteří mají celkem sto dvacet devět epizod. V současné době Česká televize připravuje i nové cykly, a to pokračování Chaloupky na vršku a zcela nový titul Jezevec Chrujda, který namluví Jiří Lábus,“ doplnil.

Oslavit s večerníčkem narozeniny mohou děti na Kavčích horách denně, včetně víkendů. Výstava je přístupná zdarma. 

  • Duchovním otcem myšlenky večerníčku a jeho prvním dramaturgem byl Milan Nápravník.
  • Proslulá znělka, která je vůbec nejstarší českou televizní znělkou a jednou z nejstarších v Evropě, vznikala v červenci a srpnu roku 1965. Hlas chlapci v papírové čepici propůjčil tehdy pětiletý Michal Citavý.
  • Vůbec prvním večerníčkem byla nedělní pohádka Kluk a kometa režiséra Ludvíka Ráži za účasti Černého divadla a Štěpánky Haničincové; vysílala se 2. ledna 1965. 
  • První barevnou pohádku před spaním mohli diváci sledovat v roce 1973.
  • Jediným čistě hraným seriálem jsou Krkonošské pohádky (1974) režisérky Věry Jordánové, který je zároveň nejsledovanějším večerníčkem poslední dekády (158 tisíc dětí ve věku 4-12 let při podílu na publiku 59,57 %).