Pilota, který sestřelil teroristy, soudí už i divadlo v Ostravě

Divadelní Teror v Ostravě (zdroj: ČT24)

Vinen, nebo nevinen? O osudu souzeného vojenského pilota může po pražském a brněnském rozhodnout i ostravské publikum. Národní divadlo moravskoslezské totiž nastudovalo inscenaci Teror. V divadelním soudním procesu jsou diváci porotou, která rozhoduje o rozsudku.

Hru Teror napsal německý advokát a spisovatel Ferdinand von Schirach. Před soudem se řeší náročný případ: Teroristé unesli civilní letadlo a chystali se s ním narazit do stadionu v Mnichově, kde se v té době hrál fotbalový zápas. Pětatřicetiletý vojenský pilot se rozhodl neuposlechnout rozkaz a letadlo v poslední možné minutě sestřelil - nikdo na palubě nepřežil. 

Je přípustné obětovat 164 nevinných pasažérů a zachránit tím 70 000 jiných životů? Ptá se soudce poroty, tedy publika. „Většina času je věnována tomu přimět diváka se tímto problémem zabývat. Dostane všechny argumenty, informace a fakta, aby si je zpracoval,“ říká dramaturgyně Sylvie Rubenová. 

Před závěrem představení mohou diváci hlasovat a ovlivnit tak osud pilota. Herci nastudovali dva alternativní konce. „Myslím, že volba může ještě vzbuzovat diskuse. Proč ty si myslíš něco jiného než já? Vždyť je to očividné. Nejde to tak snadno rozhodnout,“ domnívá se dramaturgyně, že publikum téma neopustí ani po skončení inscenace.

Skóre se po každé repríze objeví také na webu, kde se shromažďují výsledky hlasování z uvedení po celém světě. Zatímco v Česku a v Evropě volí diváci až v osmdesáti procentech případů nevinu, v Číně nebo v Japonsku si naopak myslí, že je pilot jednoznačně vinen. 

Z tuzemských scén Teror uvádí také Národní divadlo v Brně a Divadlo ABC v Praze.