Objevuj a poznávej, vyzývá děti a mládež Zlín Film Festival

Přesně za měsíc začne už 59. ročník Zlín Film Festivalu. Mezinárodní přehlídka pro děti a mládež se letos ponese především v duchu objevování a poznávání. Do závěru na Mezinárodní den dětí 1. června promítne 280 filmů z jednapadesáti zemí.

Hlavní téma letošního ročníku shrnuje sekce Objevuj & poznávej. Inspirována byla cestovateli Miroslavem Zikmundem, který letos oslavil sté narozeniny, a Jiřím Hanzelkou. Výběr z jejich filmových reportáží je také součástí programu, jenž je rozdělen do tří kapitol: příroda, lidé a Země.

„V kapitole Lidé se budeme zabývat celovečerními hranými filmy o původních obyvatelích z různých koutů světa, tedy o Inuitech, Austrálcích, Maorech či indiánech. V sekci Země uvidí diváci patnáct celovečerních hraných filmů ze zemí bývalé Jugoslávie, Bulharska či Albánie,“ upřesnila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Kapitola Příroda je pak vyhrazena přírodopisným dokumentům. Třeba studentskému snímku Dominika Bariho o nejstudenějším obydleném místě na světě, ruské obci Ojmjakon, nebo snímku o výchově velbloudů od norského režiséra Karla Emila Rikardsena. „Většina filmařů točí dokumenty o dětech, jak žijí a s jakými problémy se potýkají. Je těžké najít dokumenty, které jsou pro děti a které by je bavily,“ přiznává umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Letošní program zahrnuje šest soutěžních sekcí. Zastoupeny jsou v nich i české tituly. Mládež se pokusí oslovit koňařské drama dospívajícího chlapce Uzly a pomeranče. Vzniklo v česko-německé koprodukci a režii Ivana Pokorného. Na mladší diváky cílí Zloděj otázek Jana Jirků. Příběh, jenž je kombinací animovaného a hraného filmu a v němž si zahráli Barbora Poláková, Pavel Liška nebo Miroslav Krobot, 59. ročník 24. května zahájí.

Už o deset dní dříve vyjede z Mikulova tradiční doprovodný Kinematovlak, který filmy pro děti a mládež doveze do Kolína, Olomouce i rakouského Retzu.