„Nepoznám, kdy mluví vážně.“ Krobot zařídil Pavlu Šimčíkovi Velkou premiéru

Režisér a scenárista Miroslav Krobot představuje v traileru svůj třetí celovečerní film. Scénář napsal opět v tandemu s olomouckým psychologem Lubomírem Smékalem, na Olomoucku se komedie také točila. Hlavní role obsadil Krobot Pavlem Šimčíkem a Ivou Janžurovou.

Ústřední postavou novinky je svérázný herec Pavel Šnajdr, pro něhož je pohled na život jedna velká hra a baví ho uvádět lidi do rozpaků a vytvářet nejrůznější trapné situace. Jak ve filmu říká jeho žena, ztvárněná Klárou Melíškovou: „Nepoznám, kdy hraje a kdy mluví vážně.“

Pavel Šimčík je Pavel Šnajdr

Roli Šnajdra psali scenáristé na tělo Pavlu Šimčíkovi. Filmovým a televizním divákům se do paměti dosud nejspíš nejvíce zapsal rolí hluchoněmého zlodějíčka v seriálu Čtvrtá hvězda. V něm se objevila velká část ansámblu Dejvického divadla, kde Šimčík hraje a které je spojené i s působením Miroslava Krobota.

„Představa, že Pavel Šimčík je Pavel Šnajdr, nám při psaní dost pomáhala. Představovali jsme si, jak by asi Pavel – tedy Šimčík – v té nebo oné situaci reagoval. Téma filmu je mu možná dost blízké,“ uvedl Krobot.

Manželskou krizi řeší Šnajdr raději kývnutím na svou první režijní příležitost. Odjíždí proto do Olomouce, kde chce v místním kulturním domě zazářit i spolu s babičkou, bývalou herečkou. „Babička je pro Pavla milou bytostí, poslední pevninou láskyplného vztahu, co mu zbývá. Společně si vymýšlejí nejrůznější situace a dialogy, které docela vyděsí, nebo přinejmenším překvapí, náhodné svědky,“ vysvětluje představitelka babičky Iva Janžurová.

Událost sezony

Na podobný humor je naladěná i babiččina pečovatelka Mikina (Iva Pazderková). Kromě zmíněných herců se v obsazení objeví také Jakub Žáček či Jenovéfa Boková. Krobot si přivlastnil roli šéfa olomouckého kulturního domu. Od Šnajdrova představení si slibuje, že bude událostí sezony, což se mu splní, jen jinak, než si představoval.

Velká premiéra, natočená v koprodukci České televize, se představí na letošním festivalu v Karlových Varech, v sekci zvláštní uvedení. Krobot už ve Varech promítal, dokonce v hlavní soutěži, svůj celovečerní debut Díra u Hanušovic z roku 2015. Následně natočil ještě Kvarteto. Velká premiéra se do tuzemských kin dostane 21. července, ještě předtím ale tvůrci chystají projekce v Olomouckém kraji, kde se natáčelo.