Mrtví neumírají, naděje také ne. Cannes může vyhrát Almodóvar, Jarmusch či Loach

V Cannes soutěží Jarmusch nebo Almodóvar (zdroj: ČT24)

Pedro Almodóvar, Ken Loach nebo možná Jim Jarmusch mohou být tím, kdo si odnese Zlatou palmu z letošního festivalu v Cannes. Jejich novinky, spolu s dalšími šestnácti snímky, vybral totiž prestižní festival do hlavní soutěže 72. ročníku. Mnozí z nich už soutěžení na francouzské Riviéře dobře znají. Čeští tvůrci se ani letos do společnosti slavných jmen nedostali.

Letošní Cannes zahájí 14. května komediální horor The Dead Don't Die (Mrtví neumírají). Jim Jarmusch v něm diváky zve do ospalého města, jehož obyvatelé musí čelit útokům zombie. Mrtvoly se vracejí z hrobu, Tom Waits a Iggy Pop na plátno.

Americký filmař je v Cannes jako doma, do hlavní soutěže byl vybrán nespočtukrát, několikrát také obdržel festivalové ocenění, naposledy v roce 2005 za Zlomené květiny. Na francouzský festival se vrací i španělský režisér Pedro Almodóvar. Před dvěma lety předsedal porotě, letos přijíždí s dramatem Dolor y gloria (Bolest a sláva). Do zpovědi fiktivního filmového režiséra, který v tvůrčí krizi probírá svůj život, obsadil své oblíbené herce: Antonia Banderase a Penélope Cruzovou.

Ken Loach, který Zlatou palmu naposledy získal za film Já, Daniel Blake v roce 2016, bude soutěžit s dalším sociálně laděným dramatem Sorry We Missed You (Škoda že jsme vás minuli) o nemajetném řidiči a jeho ženě. Radikalizaci muslimského teenagera zase ve svém příběhu s názvem Le jeune Ahmed (Mladý Ahmed) sledují bratři Dardenneovi. 

Vedle festivalem ostřílených filmařů se do hlavní soutěže dostali i „nováčci“. K nim patří třeba Rakušanka Jessika Hausnerová, porotu v čele s mexickým tvůrcem Alejandrem Gonzálezem Iñárrituem se pokusí zaujmout sci-fi dramatem Little Joe (Malý Joe). Rumunský režisér Corneliu Porumboiu se pokusí zopakovat úspěch svého debutu 12:08 Na východ od Bukurešti z roku 2006. V nejnovějším počinu La Gomera sleduje hlavního hrdinu na cestě za štěstím. Zda bude mít štěstí i on a získá Zlatou palmu, zjistí 25. května.