Miroslav Krobot díky zaječím uším uslyší i to, co by možná raději neslyšel

Události v kultuře: Miroslav Krobot díky zaječím uším uslyší i to, co by možná raději neslyšel (zdroj: ČT24)

Miroslav Krobot, Oldřich Kaiser či Táňa Pauhofová se sešli v novém filmu slovenského režiséra Martina Šulíka. Tvůrce, který se českým divákům připomněl loni dramatem Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli, začal natáčet další snímek, komedii Muž se zaječíma ušima.

Scénář napsal Šulík spolu s Markem Leščákem, který je podepsán i pod předchozími Šulíkovými filmy Cigán, Sluneční stát, Zahrada či zmíněným Tlumočníkem. Za kameru se postavil další režisérův osvědčený spolupracovník Martin Štrba. 

„Chtěl bych, aby náš film vyprávěl o vážných věcech se sarkastickým humorem,“ podotýká Šulík k příběhu o muži, jemuž se život obrátí naruby, což je pro něj příležitostí začít znova. Nečekaně totiž získá zvláštní schopnost – mimořádný sluch, díky němuž slyší nejen to, co si lidé říkají, ale i to, o čem přemýšlejí. To samozřejmě změní i vztahy s jeho nejbližšími a nabourá jeho představy o vlastním životě. 

Hlavní roli svěřil Šulík Miroslavu Krobotovi, na kterého myslel, už když roli psal. „Mně se líbí jako člověk i jako herec. Mám pocit, že to je herec, který má svoje tajemství,“ uvažuje režisér.  

„To je role, která se těžko odmítá, náročností, velikostí i tématem. Možná si vzpomenu na roli Aloise Nebela, která je rozsahem srovnatelná,“ říká sám Krobot o Muži se zaječíma ušima.

Táňa Pauhofová při zkoušce k filmu Muž se zaječíma ušima
Zdroj: IN Film/Barbora Jančárová

Prostor ve filmu dostane z českých herců také například Oldřich Kaiser, ze slovenských pak Táňa Pauhofová, Zuzana Krónerová nebo Zuzana Mauréry. Filmovou přítelkyni Miroslava Krobota si zahraje Alexandra Borbély, kterou „evropský Oscar“ ocenil jako nejlepší evropskou herečku roku 2017 za roli v maďarském dramatu O těle a o duši.

Natáčení je naplánováno na dva měsíce v okolí Bratislavy a také v Praze, snímek vzniká v produkci společností Titanic a In Film, jedním z koproducentů je Česká televize. V kinech by se měl Muž se zaječíma ušima představit na jaře roku 2020.