Mick Jagger slaví osmdesátiny. Zvláštní fenomén, říká o něm Mišík

Hudebník Mick Jagger oslavil osmdesátiny (zdroj: ČT24)

Mick Jagger, jeden z nejslavnějších hudebníků planety, slaví osmdesátiny. Jeho The Rolling Stones byli svého času populárnější než The Beatles. Od britské královny obdržel šlechtický titul. Dodnes se udržuje ve skvělé fyzické kondici, je známý svým humorem a má vřelý vztah k Česku.

Ví, jak napsat světový hit, jak udělat obrovskou show a zřejmě má i recept na neutuchající energii. Na dobovém obrázku z oblíbené české komedie Pelíšky mu nebylo ani pětadvacet. Už tehdy byl ale na Západě obrovskou hvězdou a také vzorem mnoha českých umělců. „Ten jeho atypický zpěv. Nebyl takový ten vokalista, ale byl neuvěřitelně frázující, v takovém blues, country, rock'n'roll stylu. Geniální zpěvák. Zvláštní fenomén,“ říká hudebník Vladimír Mišík.

V Československu byl ale zakázaný. První koncert necelý rok po revoluci tak byl celospolečenskou událostí. Jeho nerozlučným dvojčetem je už od školy kytarista Keith Richards, se kterým k sobě i přes občas napjaté vztahy vždy našli znovu cestu. K Jaggerovi neodmyslitelně patří i taneční kreace na pódiu. Těm hudební publicisté říkají ranní rozcvička nebo opičí tanec.

„U něj je to standard. Nevím, kolik může na pódiu uběhnout kilometrů. On běhá po té obrovské scéně zleva doprava,“ sděluje Mišík. Hudbu podle svých slov začal Jagger dělat kvůli holkám a penězům. Dnes už hlavně pro potěšení a je jedno, v jakém jazyce. V Praze naposledy vystupoval v roce 2018.

Sám kapele nevěřil

„Myslel jsem, že to nevydrží ani dva roky,“ přiznal Jagger v jednom z rozhovorů – kapele The Rolling Stones zpočátku moc šancí nedával. Mýlil se. První mezinárodní hit, píseň (I Can't Get No) Satisfaction, v polovině šedesátých let pobuřovala příliš otevřenými sexuálními narážkami. Kapela se stala etalonem generačního a kulturního protestu, protipólem sáček a ofinek jejich současníků The Beatles.

Jagger si také několikrát odskočil na sólovou kariéru a vydal čtyři poprocková alba. Stopu zanechal ve filmovém průmyslu i výtvarném umění – portrétoval ho Andy Warhol. Bujaré večírky později vyměnil za návštěvy posiloven.

Britský tisk uvedl, že při příležitosti Jaggerových osmdesátin je připravena velká slavnost, na kterou pozval více než tři sta hostů. Konat se má v Chelsea Physic Garden v Londýně, v jedné z nejstarších botanických zahrad v Británii.