Marek Najbrt natočil svou první pohádku. Upoutávka na ni je cestou do pekel

Upoutávka na novou pohádku Čertí brko (zdroj: ČT24)

Kdo chce zrušit peklo a slibuje lidem ráj, tak to často myslí úplně opačně, upozorňuje nová pohádka Čertí brko. Příběh o hříšnících na zemi i v pekle natočil Marek Najbrt a první upoutávkou zve malé i velké diváky do kin už na konci listopadu.

Čertí brko je první pohádkou Marka Najbrta, režiséra snímků Mistři, Protektor nebo Polski film. Spojen je ale především se satirickou Kanceláří Blaník. Od pranýřování politické scény se tak přesunul do pekla, kde je princip dobra a zla při zúčtování s hříšníky o něco přímočařejší. Scénář k Čertímu brku napsali Robert Geisler a Tomáš Hodan, s nimiž se Najbrt potkal mimo jiné v Kanceláři Blaník. 

„Už je to několik let, co mi můj kamarád a spoluautor tohoto scénáře Robert Geisler poprvé navrhl, abychom natočili pohádku. Tehdy se mi to zdálo absurdní,“ přiznává Najbrt. „Ale od chvíle, kdy jsem se stal otcem dvou malých synů, je pro mě ta představa už logická a jednoznačně přitažlivá. Proč se zase jednou nepodívat na svět z perspektivy dítěte a zároveň nevyužít své filmařské i životní zkušenosti k vytvoření příběhu pro celou rodinu?“

„Průšvih, kleklo nám brko!“

Do filmu Najbrt obsadil jednoho z nejznámějších českých čertů – Ondřeje Vetchého, který se do pekla vrátil po více než třiceti letech od pohádky S čerty nejsou žerty. V Najbrtově novince ale povýšil, stal se Luciferem. Snaží se vyřešit chaos, který nastal poté, co v pekelné pobočce v městečku Pytlov přestalo fungovat čertí brko.

„Čertí brko je klíčová kouzelná proprieta našeho příběhu. Je to brko, které v pekle zapisuje hříchy lidí, eviduje je a v okamžiku, kdy přesáhnou určitou hranici, tak dá povel k odnesení hříšníka do pekla,“ vysvětlil Marek Najbrt.  

Nové brko má do Pytlova donést trochu zmatený čert Bonifác. „Je nucen vydat se do světa a naráží tu jako mladý čert na jinakost lidí, s níž si neví rady. A v důsledku toho vzniká spousta událostí, které ale nakonec skončí pohádkovým způsobem,“ naznačil představitel Bonifáce Jan Cina.

Moc bych přál téhle pohádce, aby se zařadila mezi ty, na kterých jsme vyrostli a které jsme milovali a neseme si je v sobě po celý život.
Ondřej Vetchý

Dívku, do níž se zamiluje, hraje Judit Bárdos, jejího otce Marián Geišber. K pytlovským obyvatelům patří Jan Budař, Tomáš Jeřábek, Jiří Maryško, Marek Daniel, Jana Plodková či Michal Dalecký. V pekle zase úřadují Václav Kopta nebo Jakub Žáček.