Jan Hřebejk: Líbánky jsou film o něčem

Praha - Svůj poslední film Líbánky považuje režisér Jan Hřebejk neskromně za snímek, který může diváky strhnout - ztvárněním emocí a tím, že je o něčem. Líbánky, v nichž se na líbánky vlastně vůbec nedostane, můžete v kinech strávit od 22. srpna.

Psychologické drama se odehrává během dvou dnů na svatbě, na niž přijde nezvaný host. K němu scenáristu Petra Jarchovského inspiroval skutečný příběh. „My to máme vždycky tak, že Petr přijde s nějakým příběhem, já do toho pak většinou vnesu ještě jednu linii. A když se to spojí - my říkáme: když dojde na oplodnění historky - vznikne film,“ svěřil se Hřebejk.

Líbánky završují volnou trilogii, do níž spadají předchozí Nevinnost a Kawasakiho růže. Spojuje je mimo jiné téma vnímání minulosti. „Zatímco v těch předchozích hrdina něco tají, tady je přesvědčen o malichernosti provinění,“ upozornil režisér, co především mu na Líbánkách přijde zajímavé.

„Nejde ale o nějakou moralistní poučnou historku. Naší snahou bylo, abychom na malé ploše dokázali přesvědčivě ztvárnit emoce. Myslím, že to je strhující, že ten film je o něčem a za to vděčím hercům,“ poznamenal.

Do role nevěsty obsadil Aňu Geislerovou, která se objevila už v několika jeho filmech, ženicha hraje Stanislav Majer a nezvaného hosta Jiří Černý. Oba si Hřebejk vypůjčil z už neexistujícího Pražského komorního divadla, souboru, který působil v Divadle Komedie. S ním Hřebejk před Líbánkami natočil adaptaci jedné z jejich inscenací - Odpad město smrt.

„Byl jsem si vědom toho, že pro postavy ženicha a návštěvníka svatby potřebuju lidi, kteří nejsou okoukaní. Aby do nich člověk mohl vložit pocity, které tam předem nepřináší herec, jehož už dobře zná,“ vysvětlil herecké obsazení režisér.

Se Stanislavem Majerem počítá i pro televizní film, který vzniká podle románu Michala Sýkory Případ pro exorcistu. Scénář opět napsal Petr Jarchovský. „Je to taková rafinovaná detektivka, což je žánr, který Petr miluje a já bych ho rád zkusil. Natáčet bychom měli začít příští rok na jaře,“ prozradil Hřebejk.

Na uvedení detektivky v České televizi si tedy diváci ještě počkají, na Líbánky ale mohou zajít do kin už za pár dní. V předpremiéře bylo možné film vidět na festivalu ve Varech, kde Hřebejk získal cenu za režii.