Evropské hlavní město kultury stále bez hlavy

Plzeň - Plzeňský projekt Evropské hlavní město kultury 2015 stále nemá šéfa. Město vypíše nové výběrové řízení. Vhodné kandidáty osloví samo během tří měsíců. Rozhodla o tom správní rada společnosti Plzeň 2015, která projekt připravuje. Zároveň jmenovala od 1. srpna do této funkce současného programového ředitele projektu Jiřího Sulženka.

Sulženko v posledních třech letech pracoval jako ředitel obecně prospěšné společnosti Kulturní Jižní Město. „Jedná se o zásadní zásah do činnosti této společnosti, proto každý krok pečlivě zvažujeme,“ uvedl k jednání rady plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Doporučení výběrové komise z 19. června prý nebylo jednoznačné a správní rada si proto vyhradila možnost oslovit další kandidáty. Podle Baxy však na to bylo příliš málo času: „Bohužel jsme zjistili, že daný časový úsek je krátký pro tak důležité rozhodnutí námi oslovených osobností, proto jsme dnes zrušili výběrové řízení a uložili jsme vypsat nové, uzavřené.“

Hledání nového ředitele nemá trvat déle než tři měsíce, město samo bude oslovovat vhodné uchazeče. „Už jsme takto oslovili čtyři, myslím velmi relevantní uchazeče, dva odmítli a dva z nich projevili zájem s námi diskutovat,“ dodal primátor. Oslovených má být do deseti, podmínky uzavřeného výběrového řízení definuje správní rada 24. července.

  • Do výběrového řízení na ředitele společnosti Plzeň 2015 se přihlásilo deset zájemců, osm splnilo povinné náležitosti. Do druhého kola postoupili čtyři.

Řízením projektu byl od ledna dočasně pověřen Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně, když loni v listopadu odstoupil Tomáš Froyda, který dal přednost vedení Divadla Alfa. Beneš v této funkci skončí k 31. červenci.

Aby program nebyl elitářský

Plzeň jako Evropské hlavní město kultury chce v roce 2015 nabídnout 50 klíčových divadelních, tanečních a hudebních projektů, 20 velkých výstav, 15 projektů ve veřejném prostoru a desítku konferencí.

„Snažím se dohlížet na to, aby program byl pro všechny, pro lidi z města, z kraje, dospělé i děti, aby nebyl elitářský, ale přitom byl kvalitní,“ říká umělecký šéf projektu Petr Forman. První programová publikace k roku 2015 by měla vyjít už letos v prosinci.

Další informace na webu Plzeň 2015.