Erekce oka zbystřila Jiřímu Davidovi vnímavost

Multimediální umělec Jiří David je znám jako autor neonového srdce na Pražském hradě či Klíčové sochy na náměstí Franze Kafky v Praze. Do 19. června vystavuje v pražské SmetanaQ Gallery své práce vytvořené za poslední rok. Výstava nazvaná Erekce oka ukazuje obrazy plné „intimní imaginace“.

„Erekce oka znamená zbystřené vnímání,“ překládá David název výstavy. Projevuje se například v souboru plastických obrazů, kdy autor nechal z plátna vystupovat rozličné fragmenty. „Třeba spálené mapy nebo spálená plátna, stavebnice z dětství, ale zároveň i vojenské podrážky, to vše se propojuje do jisté mentální mapy,“ upřesnil.

Nevelké olejové malby jsou zase výsledkem umělcovy potřeby „občas vypadnout z toho, co dělá“. „Vnímám je podivně osobněji,“ popisuje obrazy, „vždycky je to osobní, ale mají v sobě skrytou další vrstvu, kterou ostatní neobsahují.“ Dodává, že ve své tvorbě chce v současnosti pracovat právě s intimitou a vášní. „Silnou emocí, která nesouvisí s děním světa kolem mě, přestože je tam uvnitř obsažená,“ vysvětlil.

Vnitřní vesmíry

Pracovně svoje díla označuje za vnitřní vesmíry, v nichž se realita zračí, není ale vyobrazena doslovně. Ve SmetanaQ Gallery David představuje práce vytvořené za poslední rok, i k němu do ateliéru tedy dolehla pandemie koronaviru a vypuknutí války na Ukrajině. „Nechtěl jsem ale dělat ilustrativní věci, i když se v obrazech samozřejmě objevují motivy stresu, úzkosti, případně i euforie,“ doplnil.

Obrazy doplňují další umělecké artefakty jako skleněné vázy. Součástí vernisáže navíc byl křest básnické bibliofilie Doufám, že zešílím, jejímž autorem je také Jiří David.

Jiří David vystavuje Erekci oka (zdroj: ČT24)