Do boje o Oscara zamířil za Česko film Bratři, který vypráví o Mašínech

Do boje o Oscara půjde za Českou republiku film Bratři. Rozhodla o tom Česká filmová a televizní akademie. S dalšími zahraničními snímky se pokusí dostat do finální nominace. Drama vypráví příběh bratrů Mašínových, kteří se v padesátých letech postavili se zbraní v ruce komunistickému režimu v Československu. Premiéru v tuzemských kinech bude mít snímek 26. října, širší nominace Oscar zveřejní 21. prosince.

Film koprodukovaný Českou televizí natočil vzdálený příbuzný bratří Mašínů Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina. Do hlavních rolí obsadil Oskara Hese a Jana Nedbala.

Tvůrci jeden z největších příběhů studené války na našem území zpracovali s vědomím, že dodnes vzbuzuje rozporuplné emoce. „Chci, aby to byl film o snaze uniknout ze sevření, o touze zůstat svobodný. Zprostředkovat jím vhled do výchovy a myšlení nejednoznačných a rozporuplných aktérů. Popřít schematické hodnocení oscilující mezi krajnostmi ‚geniální, odvážní hrdinové‘ a ‚bezcitní vrazi nevinných‘,“ vysvětlil už dříve režisér.

Bratři Mašíni měli vzor ve svém otci, Josefu Mašínovi staršímu, který patřil za protektorátu do odbojové skupiny Tří králů. Když moc v Československu převzali komunisté, sami iniciovali odboj. Snímek mapuje osud skupiny bratří Mašínů, včetně dramatického pokusu  přejít hranice do západního Německa. 

Do kin by měli Bratři vstoupit letos 26. října, sedmdesát let od útěku části odbojové skupiny Mašínů na Západ. Režisér na premiéru pozval i Josefa Mašína, který zůstává v zahraničí, návrat do vlasti odmítá kvůli stálé existenci komunistické strany. Jeho bratr Ctirad zemřel v roce 2011 ve Spojených státech. 

Šanci měl i další Mašínův film

Českého kandidáta na Oscara vybírali akademici z dvanácti hraných a dokumentárních titulů přihlášených producenty.

Za filmem Bratři se v hlasování – bez určení pořadí – umístilo sci-fi Bod obnovy, detektivní drama inspirované baťovským Zlínem Úsvit či Němá tajemství, která rovněž režíroval Tomáš Mašín. Snímek s kriminální zápletkou ze současnosti aktuálně uvádějí česká kina. Na českou premiéru čeká ještě další film, jehož hlasy akademiků vyzdvihly mezi možné oscarové kandidáty: temné historické drama ze slovenské vesnice Piargy.

Zda dostanou Bratři šanci Oscara získat, bude známo 21. prosince, kdy americká Akademie filmového umění a věd zveřejní výběr patnácti zvažovaných snímků. Z nich vzejdou 23. ledna nominace. Ceny Oscar si vítězové převezmou 10. března v Los Angeles.

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.