Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Některá divadla brzy otevřou (zdroj: ČT24)

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.

Sezonu dokončí v Praze například Švandovo divadlo. Jeho středně velká scéna navíc zařadí některé hry komorního Ungeltu, kam by se kvůli limitu vešla jen hrstka diváků.

Ansámbl Divadla pod Palmovkou zatím využívá oddechový čas ke zkoušení hry 294 statečných o odboji za heydrichiády. „Potřebujeme herce trochu nakopnout po tom měsíčním bytí doma,“ uvedl režisér Tomáš Dianiška.

Jestli do léta ještě otevře, se ale vedení divadla zatím nerozhodlo. „Bude záležet na tom, jaká opatření nás čekají, protože ono se to pořád mění a nikdo nic neví,“ poznamenal ředitel Divadla pod Palmovkou Michal Lang.

Představení s vůní dezinfekce

Dejvické divadlo tematicky zařadilo hru o vědci Antonínu Holém, který zasvětil život hledání léku proti virům. Proti druhotným následkům koronaviru bojují v Dejvicích kreativní prací s cenou vstupenky. Nutné odstupy umožní prodat jen část lístků, divadlo je proto nabídne v on-line aukci.

„Vstupenky nabídneme za nominální hodnotu, ale pokud se mezi diváky najdou takoví, kteří budou chtít přidat, budeme rádi,“ doufá herec a šéf Dejvického divadla Martin Myšička.

Plzeňské divadlo Alfa limity nezaskočily. Chystaná Jenovéfa je totiž jen pro čtyřicet diváků. Ředitel divadla Jakub Hora vysvětlil, že inscenace je sama o sobě udělaná pro málo lidí s velkými rozestupy.

Raději ukončili sezonu

Sezona je u konce pro Národní divadlo, Městská divadla pražská, Violu a Národní divadlo Moravskoslezské.

Hrát pro necelou šestinu hlediště odmítá také pražské vinohradské divadlo. „To je, jako kdybych vám řekl: můžete jet autem do Brna, ale můžete si natankovat jenom dva litry,“ objasnil své zklamání ředitel Tomáš Töpfer.

Limit do sta návštěvníků však může změnit příznivý vývoj nákazy v příštích dvou měsících. To by byla dobrá zpráva pro Městské divadlo Zlín nebo Letní shakespearovské slavnosti. Ty budou v létě účinkovat pod širým nebem.