Designblok ukáže cestu současného designu i v pojízdné galerii

V Praze začíná Designblok, největší tuzemská přehlídka současného českého a mezinárodního designu. Pojícím tématem jubilejního, pětadvacátého, ročníku je cesta. Akce se letos účastní přes dvě stě autorů a značek.

Program Designbloku se soustředí převážně do tří lokací. Výstavní prostory Veletržního paláce, který je jinak sídlem Národní galerie Praha, představí novinky tuzemského i mezinárodního designu. A to jak zavedených značek, tak začínajících tvůrců. Uměleckoprůmyslové muzeum hostí výstavu rodinných firem a tradičních výrobců Rodinné stříbro.

Hlavní výstavu Designblok Cosmo najdou zájemci v Královské zahradě na Pražském hradě. Instalace připomínající pro příchozího z venku jakýsi strašidelný dům z pouti má být „výkladní skříní současného českého designu“. Tato pojízdná galerie se přestaví také příští rok v dubnu na Design Weeku v Milanu. Na Hradě lze zajít také na projekt Made by Fire. Představuje sto autorských děl a exponátů ze skla, porcelánu a keramiky, výhradně vytvořený v Česku.

Program doplní workshopy, přednášky či módní přehlídky, festival nově organizuje pro žáky a studenty Školní den. Designblok potrvá do 8. října, výstavy na Pražském hradě jsou k vidění i po skončení přehlídky 8. října.