Co autory pálí, napoví Festival spisovatelů

Praha – Americký spisovatel Don DeLillo, laureát Nobelovy ceny za literaturu Derek Walcott nebo nositel literární Pulitzerovy ceny Junot Díaz jsou hosty 21. ročníku Festivalu spisovatelů Praha. Po čtyři dny, od 16. do 20. dubna, o dva měsíce dříve než v předchozích letech, budou Nová scéna Národního divadla i další prostory hostit autorská čtení, diskuse a autogramiády patnácti autorů. Vybrané části programu bude ve spolupráci s festivalem přenášet web ČT24 v přímém přenosu.

Jako téma pro letošní ročník si festival vypůjčil název slavné americké komedie Někdo to rád horké. „Volně navazuje na loňskou tematiku Kacířství a rebelie a ironicky se ptá, kdo to rád horké. Titulní citát Samuela Becketta 'Ze špatných cest si zvol tu nejpohodlnější' je drzým šťouchnutím do vosího hnízda současné krize intelektu,“ doplňují k tematickému zaměření Festivalu spisovatelů 2011 organizátoři.

Festivaloví hosté otevřou diskusi nad horkými tématy, které upozorní na konflikt vnějšího světa obrazů a intimního světa literatury. Dotknou se ale také sociálně-politického dění ve světě, zejména v Evropě a Středomoří, odkud také část autorů do Prahy přijelo. Na autorských čteních se představí několik spisovatelů z Řecka (Athena Papadaki, Dionysis Kapsalis, Constantine Kokossis) a dva turečtí spisovatelé: Nedim Gürsel, obviněný za román Alláhovy dcery z hanobení muslimské víry, a skutečná hvězda tureckého kulturního, společenského a politického života Zülfü Livaneli (Štěstí). 

Festival spisovatelů (zdroj: ČT24)

Největší literární osobností letošního ročníku bude ale zřejmě americký autor Don DeLillo (Bílý šum, Podsvětí, Padající muž, Bod Omega), jenž bývá označován přízviskem „bard televizního věku“, především díky námětům svých knih, narážejících na problém médií a komunikace. K hvězdným hostům patří také nositel Nobelovy ceny za literaturu Derek Walcott (Hostina života) z karibského ostrova Svatá Lucie, který měl na Festival spisovatelů přijet už loni, či nositel Pulitzerovy ceny Junot Díaz (Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda), původem z Dominikánské republiky.

Frankofonní literaturu zastupují dva klasici poezie – cenami ověnčený básník Michel Deguy a skromný lyrik Werner Lambersy. Účast potvrdil i Saadi Yousef, irácký básník, nyní žijící v londýnském exilu. Českou republiku reprezentují čtyři autoři: Vladimír Páral (Profesionální žena, Mladý muž a bílá velryba, Milenci a vraziPetra Hůlová (Paměť mojí babičce, Strážci občanského dobra), Sylva Fischerová a básník a autor „fotbalových“ her Tomáš Kafka.

Pořady Festivalu spisovatelů budou simultánně tlumočeny do češtiny, angličtiny a dalších světových jazyků a živě přenášeny na internet. Vybrané bude vysílat i web ČT24, a to počínaje zahajovacím galavečerem v neděli 17. dubna od 19:30.