Cinemu Mundi vyhrála portugalská Krev mojí krve

Brno - Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi vyhrál portugalský snímek Krev mojí krve. Režíroval jej Joao Canijo, jenž se přehlídky osobně zúčastnil. Čestné uznání udělila šestičlenná studentská porota filmu Lore australské režisérky Cate Shortlandové. Hlavní programový blok festivalu Cinema Mundi tradičně tvoří snímky, které jednotlivé státy světa vyslaly do boje o Oscara pro nejlepší zahraniční film.

Ocenění za přínos světové kinematografii převzal režisér Jiří Menzel. Ceny v podobě sošky krokodýla se zeměkoulí si podle svých slov váží už proto, že Cinema Mundi je festival, kterému nejde o zisk, ale o filmové umění.

Menzel momentálně finišuje s přípravami snímku Donšajni z operního prostředí. „Probíhají dokončovací práce, premiéra bude koncem května,“ uvedl režisér.

Na vítězném snímku Krev mojí krve studenti ocenili zejména mimořádné využití formálních filmařských prostředků. Kamera a zvuk pomáhají vyvolat tísnivou atmosféru melodramatického a sociálně kritického filmu o chudé lisabonské rodině. „Film byl favoritem poroty, shodli jsme se na něm prakticky všichni,“ říká předsedkyně poroty Jana Glocarová.

Optika dětí nacistických prominentů

Čestné uznání si vysloužil film Lore díky důslednému zpracování nezvyklého pohledu na téma druhé světové války. „Namísto klasicky vyprávěného příběhu o obětech holocaustu nebo hrdinných spojeneckých jednotkách film nabízí optiku dětí nacistických prominentů, které se musí vyrovnávat s porážkou Německa,“ uvedla Glocarová.

Lore (režie Cate Shortland, 2012)
Zdroj: ČT24/Cinema Mundi

Čtvrtý ročník festivalu Cinema Mundi nabídl více než 100 projekcí. Celková návštěvnost včetně doprovodného programu činí 12 500 lidí, což je o 2 000 více než loni. Největší zájem diváků poutaly filmy Terapie láskou, Argo, Ve stínu a Lincoln.

Úspěch měla také vedlejší sekce latinskoamerických komedií. „To je povzbuzení do budoucna, budeme se snažit doprovodné sekce rozšiřovat a zlepšovat, protože je o ně zájem,“ uvedl dramaturg Lukáš Skupa.

Na organizaci festivalu se podílejí studenti

Festival má každoročně potíže s financováním, na dosavadní čtyři ročníky stačilo pořadatelům dohromady pět milionů korun. Na organizaci se bez nároku na odměnu podílejí studenti středních i vysokých škol. Překládají například titulky, věnují se i dramaturgii, produkci a propagaci.

Patronem přehlídky je herec Boleslav Polívka. Ten si přeje, aby hosté festivalu v příštích letech mohli v Brně strávit více času, třeba několik dní: „Potřebovali bychom ještě více udělat to, co dělá festival festivalem, to znamená setkávání. Udělat prostor, kde se filmaři vidí a stýkají.“

Letos kromě vítězného Portugalce Canija přijeli třeba hosté z Turecka, Ukrajiny a Slovenska, dále řada českých umělců, například režiséři Menzel, Jan Hřebejk a Jiří Chlumský.