Bojují nejen na jevišti. Divadlo přispěje na nákup softwaru pro léčbu rakoviny prsu

Zakoupením lístku na benefiční představení The Naked Truth (Odhalená pravda) přispějí diváci k pořízení speciálního softwaru pro Masarykův onkologický ústav. Program lékařům pomůže s vyhodnocením a analýzou výsledků při léčbě karcinomu prsu. Divadelní společnost StageArtCz uvede inscenaci 9. ledna na scéně Divadla Bolka Polívky.

Pět žen se sejde ve vesnickém kulturáku s jediným cílem. Naučit se na kurzu pole dance tančit u tyče. Když se ale jedna z nich dozví krutou zprávu, přes různé dívčí třenice se semknou a společně bojují proti osudu. Představení nese myšlenku, že ať je úděl jakýkoliv, žít se musí.

„Jedna z účinkujících je onkologicky nemocná a pomocí sportovní činnosti se dává psychicky dohromady a s nemocí bojuje. Na mnoha reprízách nám divačky, které prodělaly nebo prodělávají nemoc, řekly, že jim představení dalo impulz postavit se tomu a bojovat. Proto jsem si říkal, že by bylo dobré to spojit s beneficí,“ řekl herec a principál divadla Petr Halberstadt.

Představení The Naked Truth (zdroj: ČT24)

Co dnes lékaři složitě porovnávají, to udělá program za ně

Veškerý výtěžek z akce bude věnován Masarykovu onkologickému ústavu na nákup softwaru, který zrychluje a zjednodušuje porovnávání a vyhodnocení radiologických snímků z mamografie.

„Dnes radiologové provádějí hodnocení a analýzu výsledků manuálně, měření se zapisují do tabulek, reportů a pak dále analyzují. Je to náročné, trvá to dlouho a přes veškerou možnou pečlivost nelze vyloučit lidskou chybu nebo opomenutí,“ řekl primář Oddělení radiologie Masarykova onkologického ústavu Jan Křístek.

Licence softwaru by podle Křístka stála zhruba půl milionu korun. „V nejbližším horizontu to zrychlí a zkvalitní volbu terapie pacienta. V dlouhodobém horizontu jsou výsledky statisticky zpracovatelné a můžeme se dostat k tomu, jak léčba skutečně funguje. Výsledky se dají vkládat do studií a do výzkumů. Mohly by být použité pro státní instituce, zdravotní pojišťovny a mohly by urychlit proces zavádění nových léčiv do praxe,“ řekl Křístek.

Lístky na představení jsou v prodeji od 300 do 550 korun. Firmy mohou zakoupit pro zaměstnance a klienty i speciální vstupenky za tisíc korun.