Živnostníci na „paušálu“ by mohli mít opět slevu na dani na děti

Koaliční špičky budou znovu řešit daně pro živnostníky. Lidovci požadují, aby vláda vrátila těm, kteří uplatňují paušály, slevu na dítě i na partnera, který je na rodičovské dovolené. Obě daňové úlevy od roku 2013 zrušila tehdejší Nečasova vláda. ČSSD i ANO jsou ochotní o plánu jednat.

Živnostníci na "paušálu" by mohli mít opět slevu na dani na děti (zdroj: ČT24)

Chodí po střechách a čistí zanesené komíny. Aby si Michal Frič jako soukromý kominík nemusel po práci schovávat každou fakturu a účtenku, používá 80procentní výdajový paušál. A právě kvůli tomu platí vyšší daně. Na rozdíl od živnostníků, kteří účtují, si nemůže odečíst z daní své dvě děti. Pokud by mohl, ušetřil by na daních skoro 27 tisíc ročně. A to jen při nedávném zúčtování za loňský rok. „Je to samozřejmě nemilá situace, protože každé peníze, které si můžete odečíst, jsou pro vás v konečném součtu plusové,“ říká kominík Michal Frič.

Za letošek by to bylo díky zvýšení slevy na druhé dítě ještě víc. Navíc si Michal Frič kvůli svému paušálu nemůže z daní odečíst ani téměř pětadvacetitisícovou daňovou slevu na manželku, která je doma s dětmi. Kdyby tu možnost měl, ušetřil by jen letos 54 tisíc. „Mám teď manželku na mateřské a vlastně se nám díky tomu příjem nyní snížil,“ dodává Frič.

Kominík Michal Frič si tyto slevy zatím uplatnit nemůže
Zdroj: ČT24

Lidovci chtějí nyní živnostníkům obě slevy vrátit. A do měsíce návrh předložit na jednání koaličních špiček. „Nechápu, proč trestat rodiče, který má děti a vychovává je. A to jenom proto, že je živnostník uplatňující zjednodušené účetnictví a daňový paušál,“ říká první místopředseda strany KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Byli bychom rádi, aby se ty slevy opět vrátily do režimu, co kdysi bývalo,“ souhlasí předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s tím podle vlastních slov principiálně problém nemá. „Ale máme nějaký deficit určený a musíme to všechno propočítat,“ konstatuje.

Obnovení daňových slev by pomohlo zhruba sto tisíci živnostníkům, kterým by stát vrátil zhruba dvě miliardy. ČSSD to připadá příliš. A požaduje, aby se vláda v případě obnovení slev zároveň podívala na výši paušálů. „Aby tam byl jiný nástroj, například omezení paušálů, o čemž se hovoří už delší dobu,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Sleva na dani pro živnostníky s paušály
Zdroj: ČT24

Pokud by se lidovcům nepodařilo slevy pro podnikatele s paušály prosadit v koalici, chtějí to zkusit u Ústavního soudu. S podáním stížnosti by jim mohla pomoci opoziční ODS. „Dovedu si klidně představit, že se dohodneme na podpoře z naší strany,“ říká předseda strany ODS Petr Fiala.

Koalice by měla jednat o daňových slevách pro živnostníky v létě. Případné změny by začaly platit od ledna 2017.