Zisk České spořitelny v pololetí stoupl. Mateřská Erste naopak klesala

České spořitelně vzrostl v pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 10,5 procenta na 8,7 miliardy korun. Provozní zisk stoupl ještě výrazněji, a to o 19,5 procenta na 11,3 miliardy korun. Hospodářské výsledky Česká spořitelna zveřejnila na svém webu. Mateřské společnosti Erste Group zisk v pololetí naopak klesl.

Největší podíl na nárůstu provozního zisku v případě České spořitelny měl čistý úrokový výnos v souvislosti s rostoucími úvěrovými obchody a nárůstem úrokových sazeb, uvedla banka.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých měla ke konci letošního pololetí 4,6 milionu. Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste Bank v pololetí však zisk klesl.

Na hospodářské výsledky podniku měly podle agentury Reuters negativní dopad náklady na prohraný soudní spor v Bulharsku. V letošním prvním pololetí tak firmě zisk klesl na 731,9 milionu eur (18,8 miliardy korun) ze 774,3 milionu eur před rokem. Provozní zisk nicméně stoupl o 11,5 procenta na 1,45 miliardy eur.

„Jsme velmi spokojeni se svým čistým ziskem 732 milionů eur v prvním pololetí – je to silný výsledek,“ uvedl šéf podniku Andreas Treichl. „Samozřejmě vždy existuje prostor pro zlepšení našeho výkonu, pohybujeme se však správným směrem,“ dodal.

Čisté příjmy z úroků se v pololetí zvýšily na 2,33 miliardy eur z 2,21 miliardy před rokem. Banka ve zprávě poukázala zejména na jejich růst v České republice.