Zájemců o brigádu přibývá, příležitostí a peněz je ale méně

Události: Potíže s brigádou (zdroj: ČT24)

Najít si brigádu je letos složitější než v uplynulých letech. Firmy nemají po koronavirové krizi často dostatek peněz, výrazně proto omezily i hledání výpomoci. Zájemců o brigádu naopak přibylo. Přivýdělek hledají nejen studenti či senioři, ale také ti, kteří vinou změn kvůli pandemii zůstali bez práce.

Nabídky brigád chybí i na pracovních portálech. „Poptávka firem po výpomoci je menší než loni, propadla se zhruba na poloviční počet,“ upřesňuje analytik Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, pod níž spadají servery Jobs.cz nebo Prace.cz.

Podle Jiřího Halbrštáta z ManpowerGroup je za poklesem snaha firem zbavit se finanční zátěže. Šetření začíná právě redukováním brigádnických pozic. Jeho slova potvrzuje například majitel restaurace v Brandýse nad Labem Tomáš Svášek. Každé léto mu na place vypomáhá přibližně šestnáct brigádníků, letos jich najme jen polovinu. „Důvodem jsou nižší tržby. Rozjíždí se to pomalu. V květnu i v červnu jsme oproti loňskému roku o desítky procent níž,“ podotýká.

Zkušenější konkurence

Dodává, že výhodnější je pro podnik zaměstnat zkušenějšího pracovníka než brigádníka, kterého bude třeba zaučit. Právě lidi z gastronomie a služeb byli koronavirovou krizi zasaženi silně, vezmou tak zavděk i dočasnou výpomocí. 

„Klasickým brigádníkům z řad mladých konkurují lidé starší a zkušenější, kteří předtím někde pracovali nastálo,“ potvrzuje Dombrovský. „V přepočtu na jedno místo to znamená výrazně větší počet reakcí, zhruba trojnásobný oproti loňskému roku.“ 

Větší město, větší šance

Šance najít brigádu závisí také na lokalitě. „Asi čtvrtina všech nabídek v celé republice je v Praze a v Brně, v dalších velkých městech najdeme třeba jen pár desítek nabídek,“ obává se Jiří Halbrštát. V menších obcích se brigádníci často musí spokojit s nepopulárními pozicemi nebo dojížděním.

Volná brigádnická místa přibudou v létě zřejmě v zemědělství. „Sezonní práce v zemědělství tradičně z velké části zastávali cizinci, se kterými se letos plně počítat nedá,“ vysvětlila už dříve manažerka agentury Grafton Recruitment Jitka Součková. „Protože však nejde o práci, kterou Češi zrovna vyhledávají, může se stát, že řada nabízených brigád zůstane neobsazených a sklizeň bude ohrožena,“ neudivilo by ji ale, kdyby v této oblasti nakonec pracovníci chyběli.