Výrobci mléka mohou čerpat evropské dotace

Praha – Dnešním dnem začíná platit vládní nařízení, na jehož základě mohou čeští producenti mléka čerpat evropské dotace. Mimořádná pomoc zemědělcům ve výši 150 milionů korun je součástí téměř osmimiliardového balíčku, který vyčlenila Evropská unie kvůli krizi na trhu s mlékem. I když zemědělci přísun peněz kvitují, dotace podle nich problém nízkých výkupních cen mléka nevyřeší.

Chovatelé dojnic mají šanci se o dotace ucházet již od poloviny dubna a vyplácet jim je bude Státní zemědělský intervenční fond. Množství získaných peněz pro každého závisí na množství mléka, které producent v období od loňského listopadu do konce roku dodal mlékárnám nebo prodal. Výše sazby za litr mléka bude zveřejněn do 15. června.

Je to milé, ale není toho dost

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Podle Zemědělského svazu dotace kompenzují přibližně 2,5% propadu cen za celý loňský rok. Přestože se jedná o první pomoc v celé mléčné krizi, která přichází z Bruselu přímo pro chovatele dojnic, není to prý pomoc dostatečná. “Je to milé, ale rozhodně to zásadním způsobem neřeší a není možno to brát jako nějaká zásadní pomoc,“ uvedl předseda svazu Miroslav Jirkovský.

Loni byla průměrná výkupní cena mléka o 30 procent nižší než v roce 2008 a zemědělcům nepokrývala ani náklady na jeho produkci. Klesla až na šest korun za litr. To vedlo až k vybíjení dojnic nebo protestnímu vylévání mléka do polí.

Do dvou let mohou čeští producenti mléka získat z evropských peněz dalších v přepočtu zhruba 800 milionů korun. Vláda je musí rozdělit nejpozději do konce června. Podpora se týká zhruba 2500 chovatelů krav.

Vylévání mléka
Zdroj: ČT24