Ve Francii stávkují letoví dispečeři, ruší se i spoje s Prahou

Leteckou dopravu ve Francii citelně narušila stávka řídících letového provozu. Zrušeno bylo mnoho vnitrostátních i mezinárodních letů, včetně spojení s Prahou. Dispečeři stávkují za zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek, včetně zajištění dostatečného počtu zaměstnanců do budoucna.

Úřad pro civilní letectví (DGAC) varoval, že vnitrostátní letecká doprava bude výrazně ochromena. Spoje, které nebudou zrušeny, mohou nabírat po celý den zpoždění. Cestujícím bylo doporučeno, aby cestu odložili, pokud je to možné.

Letecká společnost Air France zrušila 55 procent letů na krátké a střední vzdálenosti, z dálkových letů jich zrušila desetinu. Vedení aerolinek ale nevyloučilo, že k dalšímu rušení letů sáhne až na poslední chvíli, i pár minut před plánovaným odletem.

Letecká spojení zrušily i další aerolinky působící ve Francii, včetně společností Ryanair, easyJet nebo Volotea, uvedla agentura AP.

Do Prahy v pátek neodletělo několik letů z Paříže, Toulouse, Lyonu a Nantes, ranní let z Marseille ale podle záznamů pražského letiště přistál.

Hlavní odborová organizace řídících letového provozu SNCTA svolala celodenní stávku za zvýšení mezd v době, kdy se prudce zvyšují životní náklady. Požaduje také, aby zaměstnavatel v nadcházejících letech nabral více lidí.