V den vysvědčení prodala alkohol nezletilým více než polovina kontrolovaných míst

Téměř 60 procent kontrolovaných provozoven prodalo v den vysvědčení alkoholický nápoj mladistvým. Ukázala to zatím nejrozsáhlejší kontrola dodržování zákazu prodeje alkoholu lidem mladším 18 let, kterou Česká obchodní inspekce provedla poslední školní den.

Inspektoři zkontrolovali v pátek 29. června 44 míst – restaurace, obchody nebo čerpací stanice. Prodejci zákaz porušili ve 26 z nich, když mladistvý alkohol získal.

„Jednalo se záměrně o den, kdy školáci dostávají vysvědčení a chystají se případně oslavit začátek prázdnin,“ uvedl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Na Olomoucku a v Ostravě propadly obchody při všech kontrolách

Nejhorší situace byla v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde mladistvým figurantům prodejce při všech kontrolách alkoholický nápoj prodal.

„Na Olomoucku se jednalo o dvě prodejny především s dárkovým zbožím a vinotéku. V Ostravě právě v den vysvědčení probíhal Festival v ulicích a i zde inspektoři provedli tři kontroly s figuranty, vždy jim alkohol byl prodán,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

S prodejci povede Česká obchodní inspekce správní řízení, kde se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty. Za porušení hrozí ze zákona sankce až jeden milion korun.