Také zaměstnanci tuzemských firem si příští rok polepší

Praha - Také pracovníci soukromých firem by si měli příští rok polepšit na mzdách. Většina velkých tuzemských společností to potvrdila v průzkumu KPMG. A chystají také nábor nových zaměstnanců. Nahrává tomu pozitivní výhled ekonomiky. Český statistický úřad zpřesnil odhad růstu HDP - teď je meziročně na hodnotě 2,4 procenta.

Odměny pracovníků v soukromém sektoru na rozdíl od státních zaměstnanců přímo závisí na tom, jak se konkrétní firmě daří. Větší obrat logicky znamená vyšší mzdy. Příští rok chce přidat svým zaměstnancům 70 procent soukromých firem. Nejčastěji se platy zvednou od dvou do pěti procent. Z osmi zemí, které průzkum KPMG zahrnuje, je víc takových společností už jen v Estonsku.

Dobrá kondice české ekonomiky navíc znamená také vznik nových pracovních míst. „Je to tím, že ekonomika roste. Odhad růstu HDP je zhruba 2,5 procenta na tento i příští rok, takže firmy potřebují zaměstnance,“ potvrzuje řídící partner KPMG ČR Jan Žůrek. Práci nabízí už teď v Mladé Boleslavi největší zaměstnavatel českého průmyslu. „Nabíráme 800 nových zaměstnanců v souvislosti se zahájením výroby nového modelu Fabia,“ upřesnil mluvčí Škoda Auto Jozef Baláž.

  • Josef Středula, předseda ČMKOS, v Událostech ČT: „Myslím, že pokud jsou firmy v dobrých výsledcích, tak není žádný důvod, aby zaměstnanci nedostali přidáno i navíc. Protože si myslím, že to jediné, co České republice zůstane i u nadnárodních firem, je právě výše mezd a to, co by mohli zaměstnanci přispět k vývoji ekonomiky, a to je spotřeba.“
Plánované zvýšení mezd v soukromém sektoru
Zdroj: ČT24

O tom, jak mzdy porostou, se v soukromých firmách bude ještě jednat. Jistotu vyšších platů ale mají státní zaměstnanci. Už s listopadovou výplatou by si měli polepšit v průměru o 3,5 procenta, tedy asi 650 korun. Od ledna se o pět procent zvednou platy třeba i zdravotníkům nebo hasičům.

  • Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower, v Ekonomice ČT24: „Zcela určitě se bude přidávat ve službách. Bude se přidávat na pozicích, které jsou trochu specializovanější. Stále se hledají obchodníci, IT specialisté, technici, inženýři a hledají se také lidé do administrativy, kteří ale mají přidanou hodnotu, tedy umí něco navíc než jen psát do počítače.“

Česká ekonomika letos roste víc, než je průměr Evropské unie. V EU v současnosti HDP stouplo o 1,3 desetiny procenta, zatímco v tuzemsku jsou to podle posledních dat statistiků 2,4 desetiny procenta. Dobré hospodářské výsledky se promítají také do průměrné mzdy, ta se v polovině letošního roku dostala na 25 500 korun.