Stát si příští rok půjčí přes 243 miliard

Praha – Ministerstvo financí si chce v příštím roce vypůjčit 243,4 miliardy korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012, kterou dnes ministerstvo zveřejnilo. Ve srovnání s údaji v letošní strategii zvýšilo částku o téměř 25 miliard korun. Letos úřad počítá s půjčkami ve výši 255,7 miliardy korun, což je o 36,2 miliardy korun více, než úřad plánoval. I v příštím roce si chce stát půjčit část peněz prostřednictvím emise dluhopisů pro občany. Jejich hodnota by mohla vystoupat až na 40 miliard korun.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„Pro osobu jsou to samozřejmě čísla astronomická. Z hlediska potřeb států na finančních trzích patříme mezi velmi, velmi malé zákazníky.“

Částka pro příští rok je mimo jiné tvořena především plánovaným deficitem státního rozpočtu ve výši 105 miliardy korun, půjčkami od Evropské investiční banky ve výši 5,9 miliardy korun a dále refinancováním zpětných odkupů státních dluhopisů nebo splátkami dříve vydaných dluhopisů a jejich úroků.

Šéf státní kasy počítá s tím, že mu ve financování dluhu pomůžou mimo jiné státní spořicí dluhopisy. Letos je ministerstvo vydalo poprvé a vydělalo na nich přes dvacet miliard korun. Na příští rok proto plánuje druhé kolo. „Předpokládáme, že by mohlo dojít ke dvěma emisím, jedna v první polovině roku, druhá před Vánocemi,“ poznamenal Petr Pavelek, ředitel odboru Řízení státního dluhu a finančního majetku. Ministerstvo by podle něj chtělo prodejem spořicích dluhopisů v příštím roce získat 20 až 40 miliard korun.

Vláda chce i tváří v tvář krizi zastavit nárůst dluhu

Kalousek zároveň připomněl, že cílem české vlády je stabilizovat výši dluhu v poměru k hrubému domácímu produktu maximálně na 42 procentech. Běžné výdaje státu by podle něj už neměly dále zvyšovat dluh. Nárůst je ministr ochoten tolerovat pouze v případě zcela výjimečných situací, jako jsou environmentální katastrofy nebo války. „Bez ohledu na objektivní dopady krize, možná i recese, zatím vláda České republiky nemění – a nemá to v úmyslu – svoji fiskální strategii,“ zdůraznil Kalousek.