Splacení dluhu SSSR: Rusnokova vláda řekla „ano“ dohodě s Ruskem

Praha – Rusnokova vláda schválila dohodu s Ruskem o splacení zbývajícího dluhu. Ten pochází ještě ze sovětských dob. Česko by se tak mělo konečně dočkat zhruba 128 milionů korun. Smlouva má být zpečetěna do konce září. Vláda také na brífinku oznámila, že stanovila národní cíl pro omezení spotřeby energie do roku 2020. Tento závazek vyplývá ze směrnice EU týkající se energetické účinnosti.

Česká republika obdrží na účet celkem osmdesát procent zbytku dluhu. „Je to technická záležitost, kterou může vláda mého typu projednat,“ sdělil k dohodě o splacení dluhu premiér Jiří Rusnok. Ruské ministerstvo financí dostalo podle tamních serverů od premiéra Dmitrije Medvěděva za úkol dojednat s Českem splacení dluhu v červenci.

Rusové už podobné dohody letos podepsali se Slovenskem i Srbskem. Do konce roku by se měli dohodnout také s Černou Horou nebo Finskem.

Jiří Rusnok
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Ministerstvo financí je s výslednými podmínkami spokojeno

Podle resortu financí jsou předjednané podmínky z hlediska historického vyjednávání o ruském dluhu nejvyšším dosaženým podílem z deblokované části dluhu, který má být uhrazen.

  • Ruský dluh vůči České republice na přelomu století podle dostupných údajů dosahoval částky přes tři miliardy dolarů.
  • Vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR.
  • Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana pak naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů, podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě.

Elektřina
Zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/McPHOTO

Do roku 2020 se omezí spotřeba energie

Vláda rovněž stanovila národní cíl pro omezení spotřeby energie do roku 2020. Snížení spotřeby energie je cílem evropské směrnice z loňského roku. Podle ní by měla celá EU do roku 2020 snížit konečnou spotřebu energie o 20 procent a vytvořit podmínky pro další energetické úspory v pozdějších letech.

Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu by se do roku 2020 měla snížit konečná spotřeba elektřiny, plynu a tepla v Česku o 47,84 petajoulu (neboli 13,29 terawatthodiny) na 1190,46 petajoulu.

  • Vláda rovněž posvětila návrh novely zákona o rozpočtových pravidlech.
  • U dotací ze státního rozpočtu, jejichž součástí jsou peníze z EU, by měla v případě porušení rozpočtové kázně hrozit pevná sankce.