Škodě Auto za devět měsíců klesl provozní zisk o 60 procent

Automobilce Škoda Auto za prvních devět měsíců letošního roku klesl provozní zisk o 60 procent na 469 milionů eur (12,9 miliardy korun). Negativní dopad na hospodaření měl zejména nižší objem prodeje způsobený epidemií nemoci covid-19, vývoj směnných kurzů a také mimořádné výdaje spojené s emisemi. Tyto dopady částečně kompenzovaly nižší fixní náklady a náklady na vývoj a optimalizace nákladů na produkty. Ve čtvrtek to oznámil mateřský koncern Volkswagen.

Tržby mladoboleslavské automobilce klesly o 25,9 procenta na 12 miliard eur (329 miliard korun). Odbyt se snížil o 25,9 procenta na 596 tisíc vozů. Mezi nejoblíbenější modely patřily Scala, Kamiq a Octavia Combi.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí i v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než sto trzích.

Volkswagen je za čtvrtletí zpět v zisku

Německá automobilová skupina Volkswagen, která vlastní 12 značek včetně Škody, se mezitím ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku.

Přispěla tomu poptávka po luxusních vozech – například po značkách Audi a Porsche – v Číně, která kompenzovala pokles odbytu o 1,1 procenta vlivem pandemie covidu-19. Meziročně koncernu klesl provozní zisk o třetinu na 3,2 miliardy eur (74,4 miliardy korun).

Skupina přepokládá, že zisk vykáže i za celý finanční rok, bude ale asi výrazně nižší než v roce loňském.