Volkswagenu klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o čtyři pětiny

Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen se v letošním prvním čtvrtletí propadl na 900 milionů eur (24,4 miliardy korun). Firma to oznámila ve čtvrtek na základě svých předběžných výsledků. Za loňské první čtvrtletí přitom Volkswagen vykázal provozní zisk 3,9 miliardy eur. Součástí koncernu je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

Volkswagen v tiskové zprávě upozornil, že na jeho aktivity měla výrazný dopad pandemie způsobená koronavirem, která zasáhla poptávku i výrobu. Koncern dodal, že v reakci na vývoj už přijal řadu opatření ke snížení nákladů. Informace o čtvrtletních výsledcích samotné Škody Auto tisková zpráva neobsahuje.

Tržby koncernu Volkswagen v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů klesly na 55 miliard eur z 60 miliard před rokem. Koncern nyní rovněž oznámil, že kvůli koronaviru stáhl svůj výhled pro celý letošní rok. 

V současnosti nelze stanovit, kdy bude možné učinit nový celoroční výhled. Dopady pandemie na poptávku zákazníků, dodavatelský řetězec a výrobu momentálně není možné přesně odhadnout.
Z prohlášení koncernu Volkswagen

Volkswagen nyní plánuje postupné obnovování výroby. Již ve středu uvedl, že ji 20. dubna obnoví v továrně v německém Zwickau (Cvikov). Další německé závody a továrny v Portugalsku, Španělsku, Rusku a ve Spojených státech se chystá znovu otevřít od 27. dubna.

Škoda Auto minulý týden oznámila, že odstávku výroby ve všech třech svých českých závodech prodlouží do 27. dubna. Původně se měla obnovit v pondělí 6. dubna.

Společnost Audi ze skupiny Volkswagen už obnovila výrobu ve svém závodě v Maďarsku a 20. dubna k tomu plánuje přistoupit v závodech v německém Neckarsulmu a v belgické metropoli Bruselu. Volkswagen postupně zahájí od 27. dubna také produkci užitkových vozů v závodech v Hannoveru a v Polsku.

Výrobce sportovních aut Porsche, další značka ze skupiny Volkswagen, zatím obnovení neplánuje. Závody ve Stuttgartu-Zuffenahusenu a Lipsku tak zůstanou zavřené nejméně další týden. Důvodem jsou problémy s dodávkami, které zatím zahájení výroby neumožňují, řekl agentuře DPA mluvčí Porsche.

Německé automobilky obnoví výrobu od příštího týdne

Německé automobilky, včetně právě Volkswagenu, od příštího týdne začínají obnovovat výrobu v některých svých továrnách v Německu. Umožní jim to zmírnění vládních omezení, jejichž cílem bylo zastavit šíření nemoci způsobené koronavirem. Německo, na rozdíl třeba od Itálie či Španělska, produkci aut nezakázalo. Ta se ale v továrnách zastavila, když úřady omezily pohyb osob a nařídily uzavřít autosalony, což se negativně promítlo do poptávky, uvedla agentura Reuters. 

Automobilka Daimler, která je mateřskou firmou značky Mercedes-Benz, hodlá příští týden obnovit výrobu v továrnách v Hamburku, Berlíně a Untertürkheimu. Pracovat se bude nejprve na jednu směnu. Závody v Sindelfingenu a Brémách se také začínají připravovat na zvyšování produkce, dodal Daimler.

Další německá automobilka BMW uvedla, že zatím nemá časový plán pro obnovení výroby. Firma sídlící v Mnichově ji přerušila do konce dubna.