Růst cen v červnu opět zrychlil. Zdražují pohonné hmoty, elektřina, ale i nájmy

Zdražování nabralo v Česku na obrátkách. Meziroční inflace stoupla v červnu na 2,6 procenta z květnových 2,2 procenta. Zdražily především pohonné hmoty a elektřina, ale také nájmy. Naopak levnější bylo telefonování, oděvy a teplo. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad.

Pohonné hmoty proti loňsku zdražily o 10,5 procenta, elektřina o 5,1 procenta. Nájemné z bytu bylo o 3,1 procenta dražší než loni v červnu. Z potravin podražila především vejce, máslo, ovoce a zelenina. 

Proti květnu se ceny podle ČSÚ zvýšily o 0,4 procenta. Opět se na tom podepsaly hlavně ceny pohonných hmot. Naposledy ceny rostly takovým tempem jako letos v červnu loni v listopadu.

Inflační tlaky v ekonomice přetrvají, odhadl další vývoj vedoucí ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Mzdový růst sice může mírně zpomalit, ale i nadále zůstane silný. Produktivita roste pomaleji, a tak se zvyšující se mzdy budou i nadále postupně propisovat do vyšší inflace a nižších ziskových marží firem,“ upozornil. 

Dodal, že na spotřebitelské ceny budou tlačit také vyšší ceny komodit. Elektřina obchodovaná na světových trzích zdražuje a domácí distributoři již dali podle něho najevo, že vyšší ceny přenesou na spotřebitele ještě v letošním roce.

Česká ekonomika prožívá ropné minišoky, kdy vysoký růst cen pohonných hmot navyšuje inflaci. Vysoké ceny benzínu a nafty se přenáší do cen dalšího zboží. K tomu navíc obchodníci využívají růstu příjmů domácností a zdražují.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda uvedl, že meziroční inflace překonala v červnu prognózu České národní banky (ta počítala s 1,9 procenta).

K proinflačním tlakům počítá rychlejší než předpokládaný růst mezd i oslabování koruny vůči dolaru a euru. „Slabší koruna pak přispívá k růstu korunové ceny pohonných hmot. Cena ropy sice v červnu přestala překonávat několikaletá maxima jako ještě v květnu, avšak nadále se držela na poměrně vysoké úrovni,“ řekl ekonom. Dodal, že citelně zdražuje i elektřina. Podle něj proto nelze vyloučit, že centrální banka opět zasáhne a zvýší svoji základní úrokovou sazbu.