Počty závislých na automatech stále rostou. Politici ale čekají od letošní regulace hazardu přínos

Události ČT: Počet závislých na automatech roste. Chybí osvěta i pomoc (zdroj: ČT24)

V Česku v posledních letech přibývá lidí se závislostí na hraní automatů, internetových hazardních her či na sázení. Podle odborných odhadů jich loni mohlo být až 120 tisíc. Pomoc závislým lidem však chybí. Politici se však shodují v tom, že zákon s regulacemi platný od ledna statistiky ovlivní pozitivně.

V Česku podle vládní zprávy přibývá lidí se závislostí na hraní automatů a sázení. Podle odhadů bylo takových lidí loni až 120 tisíc. Obecně může mít problémy s hazardem přes půl milionu obyvatel.

„Máme asi dvakrát tolik patologických hráčů jako lidí, kteří jsou problémoví uživatelé nelegálních drog,“ podotkl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

V hazardních hrách prohráli hráči v loňském roce téměř 40 miliard korun, což je o 29 procent více než v roce 2015. „Pořád ještě platí, že téměř 65 procent proher se děje na technických hrách na automatech,“ upřesnil vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

„Vznikají nové moderní formy gamblingu – z heren se to přesouvá na internet, ale je to stejně nebezpečné,“ míní předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska neexistuje jiný rozumný recept na problém než prevence. „Represe nepomáhá,“ dodal.

Zisky státu z hazardu
Zdroj: ČT24

Politici se shodují v tom, že zákon platný od ledna statistiky ovlivní pozitivně. „Měli jsme silně nadprůměrný počet automatů ve srovnání s okolními zeměmi, dnes se už v podstatě vyskytují jen v kasinech,“ přiblížil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Podle ekonomického experta komunistů Jiřího Dolejše jde ale o nekonečný boj. „Zejména v oblasti internetového sázení, které se obtíženěji reguluje,“ doplnil.

Dokončit se ještě musí monitorovací systém, který má hlídat zneužívání dávek. „Limitovat, když je někdo na dávkách, nebo když má platit výživné a neplatí,“ řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Do budoucna se podle studie musí zlepšit péče o závislé hráče

Podle Vobořila zásadně chybí pomoc závislým lidem. Loni a letos šlo na podporu služeb, které pomáhají patologickým hráčům, ze státního rozpočtu 25 milionů korun. Vobořil již dříve navrhoval, aby na léčbu závislosti na hraní bylo vyčleněno přibližně jedno procento z daně z hazardu, což by znamenalo asi 100 milionů korun. S tím nesouhlasí ministerstvo financí. Vobořil považuje i tuto částku za nedostačující. „Mělo by to být ve stovkách milionů, aby to bylo funkční,“ dodal.

Většina hráčů v současnosti neví, že mohou někde hledat pomoc, upozornil Vobořil. Mezi lety 2004 až 2015 se v psychiatrických ambulancích léčilo ročně kolem 1300 až 1500 hráčů a hráček. Koordinátor by proto chtěl, aby akční plán počítal i s národní informační kampaní, na kterou by mohla navazovat národní linka pomoci.

Počet povolených her
Zdroj: drogy-info.cz

Chybí také dluhové poradenství a svépomoc se rozvíjí pomalu. Fungují zatím tři skupiny anonymních gamblerů – dvě v Praze a jedna v Brně. V budoucnu by podle Vobořila mělo vzniknout 14 krajských center.

Zákon by měl obsahovat i systém včasné identifikace a preventivní práce s rizikovými hráči, řekl. V jiných zemích, například ve Švédsku nebo Austrálii, rizikové hráče vyhledávají pomocí softwarových programů samotné herní společnosti. „Hráče, který hraje rizikově, dokáže daný algoritmus rozpoznat na základě vhodně zvolených parametrů hráčského chování. A tyto momenty lze využít k nabídce prevence a kontaktu na příslušnou pomoc,“ řekl. 

Muži mívají více problémů s hraním

Problémy s hraním mohou mít čtyři procenta mužů a 0,8 procenta žen. Podle výzkumu mezi lékaři zhruba desetinu závislých tvoří děti a mladí do 18 let.

Od letoška platí v Česku nový zákon o hazardních hrách. V příštím roce by nová vláda měla vytvořit a schválit devítiletou strategii, která bude mít tři tříleté akční plány.