Vyskytná nad Jihlavou – V malé obci na Vysočině provozuje František Hlava sladký byznys, který ročně vyprodukuje 50 tun čokoládových výrobků. Jeho továrna na čokoládu začala v cukrářství podnikat v roce 1994 a měla to štěstí, že ji do taje výroby čokolády zasvětil odborník, který sám znalosti o tomto sladkém odvětví získal už za první republiky. V České republice totiž toto odvětví není vyučováno, pokud by měl někdo chuť pustit se do stejného umu, je třeba zajet pro znalosti do Belgie, Francie či Itálie.
Nejen Vánoce jsou v čokoládovně sladké
Ve Vyskytné svůj život čokoládě zasvětila celá rodina. Každý člen má svou úlohu, a tak to i zůstane. Čokoládovna vždy bude rodinným podnikem vyrábějícím nejen průměrné pochutiny, ale třeba i čokoládu s chilli či bonbony s příchutí vína či piva. Všechny ingredience, kromě čokoládové hmoty, si rodina vyrábí sama. Vše podle starých českých receptur. Ale i nové nápady se ve výrobě uplatňují. Pan Hlava si libuje, že když dostane chuť na čokoládu, která na trhu není k dostání, požádá syna, který velí výrobě, a může si ji dopřát.
Pokud by si chtěl někdo na čokoládě z Vysočiny pochutnat, může ji objednat jako dárek od firmy. Tam totiž většina produkce končí. Jen pětina míří do cukráren a prodejen. To nezvrátila ani krize. Každoroční „krizi“ prý firma prožívá spíše v létě, kdy poptávka po čokoládě celorepublikově klesá.
Historie čokolády
Původním místem výskytu kakaovníku je tropický deštný prales a povodí Amazonky. Jeho prvními pěstiteli byli Olmékové, Mayové a Aztékové. Ti považovali čokoládu za afrodiziakum. Protože byla samotná čokoláda pro konzumaci velice hořká, lidé zahušťovali rozdrcené boby kukuřičnou moukou a přimíchávali do nich nejrůznější koření jako vanilku a chilli. Do Evropy poprvé přivezl čokoládu dobyvatel Hernando Cortés v šestnáctém století. Brzy se stala oblíbeným nápojem a dopřávaly si ji především vyšší společenské vrstvy.