Mimořádná schůze tripartity projedná situaci v dopravě

Praha - Hlavními tématy dnešního mimořádného jednání tripartity by měly být rozpočet Stáního fondu dopravní infrastruktury a nižší dotace na železniční dopravu. Odbory a zaměstnavatelé chtějí dát zástupcům vlády najevo, co si myslí o nižších příspěvcích ze státního rozpočtu, které jsou příští rok v plánu. Podle odborových předáků se vládní škrty podepíšou hlavně na samotných zaměstnancích v dopravě.

Částka, s níž fond hospodaří, postupně klesá. Zatímco loni měl k dispozici 96 miliard, letos to bylo zhruba 61,3 miliardy. Pro příští rok se počítalo původně s 37 miliardami. Ministr dopravy Pavel Dobeš chtěl na stavbu silnic a dálnic ze státního rozpočtu, který vláda schválila minulý týden, 9 miliard navíc. Ministr financí Kalousek původně ustupovat nehodlal, nakonec sám nabídl, že do fondu dopravní infrastruktury uvolní čtyři miliardy z rezerv určených na splácení úroků ze státního dluhu a ministra Dobeše částka uspokojila.

Avšak odbory a zaměstnavatelé tvrdí, že míň peněz do dopravy, ohrozí nejen samotnou výstavbu silnic, ale zkrátka přijdou pracovníci v oboru a utrpí i konkurenceschopnost Česka. "Pokud by se tyto peníze nesehnaly, ať už tedy z jakýchkoli jiných zdrojů, tak to může velkou měrou ohrozit zaměstnanost, tvrdí předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. 

Odborům se ale také nelíbí omezování státního příspěvku krajům na železniční dopravu. Pro příští rok vláda počítá se snížením dotace o 450 milionů korun z původních víc než 2,5 miliard. Chybějící částku by měly rovným dílem doplatit kraje, České dráhy a Správa železniční dopravní cesty. Odboráři ale tvrdí, že peníze nemají, kde vzít.

Tripartita dnes bude řešit hlavně problémy v dopravě (zdroj: ČT24)