Praha - Ve dvanácti krajích Česka se dnes koná třetí ročník Grand restaurant festivalu. Návštěvníci si mohou až do půlky února dopřát kulinářský zážitek za zvýhodněné ceny. Vyhlášené podniky už ale Češi navštěvují i bez festivalu, přichází na chuť kvalitnímu jídlu a špičkovému servisu. Krize nekrize, nejdražší české restaurace mají vyprodáno.
Letošní Grand restaurant festival vyzdvihne regionální potraviny
Důkazem toho, že na jídlo si Češi stále potrpí, je enormní zájem o gastronomický festival. Už teď je rezervováno více než 10 tisíc degustací ve více než šedesáti tuzemských restauracích. „Lidé se bojí chybovat v gastronomii. Tohle je možnost, jak ochutnat za rozumné ceny, co restaurace v jednotlivých krajích nabízejí,“ říká organizátor Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer.
„Ve finále je lepší utratit kvalitně 5 tisíc než 800 špatně a být pak naštvaný. Toho se držíme a funguje to,“ říká Pavel Sapík, šéfkuchař v restauraci Terasa U Zlaté studně.
Festivalové ochutnávky začínají už na dvou stokorunách. To je často zlomek původní ceny. „Kdyby to bylo normálně za večeři, tak za to menu je to 1 500 korun. A to čistě za jídlo,“ podotýká Pavel Sapík.
Dobře se najíme i na kolejích
Jídlo s garancí kvality začíná pronikat i na železnici. Agentura Czechtourism chce přebrat dohled nad tím, aby jídlo v českých vlacích nedělalo ostudu. Začala už jednat i s RegioJetem. Zatím se zdá, že českým specialitám na kolejích nestojí nic v cestě.
„Jídelní a lůžkové vozy, které jsou jakýmsi sparingpartnerem největšího národního dopravce ČD, už zařadily na jídelníček některá jídla nebo speciality projektu Czech speciále,“ říká Pavel Klicpera, tiskový mluvčí agentury CzechTourism.
Festival probíhá teprve třetím rokem a neustále se rozrůstá. První rok se omezil jen na Prahu, teď už můžou lidé ochutnávat speciality kromě Ústecka a Královéhradecka ve všech krajích, letos se zapojilo 63 restaurací z dvaceti měst.
Loni přišlo do restaurací v rámci festivalu ochutnávat asi dvacet tisíc lidí, letos se čeká číslo mnohem vyšší. Předem už za degustaci zaplatilo víc než devět tisíc gurmánů. Účastníci si nekupují vstupenky, po internetu si objednávají rovnou menu ve vybrané restauraci na konkrétní den i čas.