Korejské automobilky dostanou 7,5 miliardy

Soul - Jižní Koreu, která je jedním z největších vývozců osobních aut na světě, sužují současné problémy automobilek. Tamní vláda se proto rozhodla, že domácím výrobcům poskytne finanční injekci ve výši 500 miliard korejských wonů, což je v přepočtu na koruny asi 7,6 miliardy. Už v březnu vláda uvedla, že podpoří domácí automobilový průmysl daňovými pobídkami a zlepšením přístupu spotřebitelů k úvěrům na nákup nových aut.

Peníze mají směřovat hlavně na podporu výzkumu a vývoje, aby místní automobilky byly konkurenceschopné po dokončení restrukturalizace globálního automobilového průmyslu. Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s nejhorším propadem od ropných šoků na začátku osmdesátých let. Na vině jsou globální recese a finanční krize, které prudce snížily ochotu lidí utrácet a zhoršily přístup k úvěrům.

Šrotovné i v Jižní Koreji

V březnu Korea uvedla, že poskytne daňové pobídky k nákupu nových aut, a sníží tak od května do prosince nákupní a registrační daně o 70 procent pro zákazníky, kteří si koupí nové auto a současně nechají zlikvidovat staré auto zaregistrované před rokem 2000. Pobídka se týká až pěti a půl milionu vozů, tedy zhruba třetiny všech aut v zemi.

V Jižní Koreji sídlí pět významných automobilek, včetně místní jedničky Hyundai Motor a její dceřiné firmy Kia Motors. Hyundai a Kia jsou společně pátým největším výrobcem automobilů na světě. Hyundai má v České republice výrobní závod v Nošovicích na severní Moravě a Kia provozuje továrnu na Slovensku u Žiliny.