Kontrolní hlášení DPH přineslo od začátku roku již šest miliard

Kontrolní hlášení DPH přineslo do rozpočtu od začátku roku šest miliard korun. České televizi to řekl šéf finanční správy Martin Janeček. Celkový výběr daně vzrostl od ledna do července o víc než osm miliard. Na DPH chce letos stát vybrat o 20 miliard víc než loni. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) právě kontrolní hlášení přispělo k tomu, že se výběr DPH zlepšuje. Ne všichni s tím však souhlasí.

Kvůli projednávání rozpočtu na příští rok se chystá v září znovu navštívit jednání vlády prezident Miloš Zeman. Ten pochválil ministra financí jak za připravovaný rozpočet, který počítá s šedesátimiliardovým schodkem, tak i za ten letošní, který má zatím víc než pětasedmdesátimiliardový přebytek.

„Zhruba polovinu by měl tvořit růst a zhruba polovinu efekt kontrolního hlášení. My doufáme, že ten plán překročíme, ale v tuto chvíli slibovat ten cíl je velice těžké,“ uvedl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček k plánu výběru daní.

Podle předsedy strany TOP 09 Miroslava Kalouska však není tvrzení ministra financí o tom, že díky kontrolnímu hlášení se zvýšil výběr DPH, pravdivé. „Výběr DPH zaostává za růstem tržeb, za růstem průmyslové produkce,“ říká.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček míní, že hodnotit odpovědně kontrolní hlášení bude možné až v delším časovém odstupu a na současný výsledek rozpočtu má podle něj hlavní vliv ekonomický růst. „DPH nepatří mezi daně, které rostly nejvyšším tempem, takže nemůžeme konstatovat, že kontrolní hlášení přispělo k efektivitě vyššího výběru daní,“ řekl Skopeček.

Babiš je spokojený

Každopádně, celkové příjmy rozpočtu ke konci července stouply meziročně o téměř 31 miliard na 762,4 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 19 miliard na 686,8 miliardy korun. Celkové daňové příjmy rozpočtu bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 25,7 miliardy na 360,1 miliardy korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si tak situaci pochvaluje. „Rekordní daňové příjmy pomáhají kromě státní pokladny naplňovat také rozpočty obcí a krajů. To vytváří prostor nejen pro snižování dluhu na všech úrovních veřejné správy, ale také pro prorůstové investice a rozumnou hospodářskou politiku,“ uvedl.