Fortuna devítinásobně zvedla čistý zisk. Zvýšily se objemy sázek a rozšířila se i on-line casina

Sázková společnost Fortuna Entertainment Group v letošním 1. čtvrtletí vykázala čistý zisk 14 milionů eur (zhruba 358 milionů korun). Meziroční růst tak činí 923,6 procenta. Téměř sedminásobně se zvýšil provozní zisk a stoupla i výše přijatých sázek. Za růstem je podle firmy nárůst on-line kurzových sázek a také nové zahraniční akvizice.

Provozní zisk EBITDA v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 665,5 procenta na 22,7 milionu eur. Přijaté sázky vzrostly o 163,7 procenta na 797 milionů eur, hrubé výhry se zvýšily o 157,6 procenta na 110 milionů eur. Analytici odhady výsledků nevydávají poté, co byly na konci dubna akcie Fortuny staženy z obchodování na pražské burze.

Výnosy Fortuny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 196,7 procenta na 77,1 milionu eur. „Hodnota výnosů byla ovlivněna vyššími objemy sázek ve všech zemích a expanzí on-line casina v České republice,“ uvedla firma.

Fortuna loni pronikla do Rumunska, Chorvatska i Španělska

Meziroční srovnání bylo podle Fortuny rovněž ovlivněno firmami získanými až po prvním čtvrtletí 2017. Fortuna loni nejprve koupila irskou Hattrick Sports Group, čímž se stala lídrem na rumunském trhu a pronikla také do Chorvatska a Španělska. Později od svého majoritního vlastníka Fortbet Holdings Limited převzala rumunské společnosti Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots a Slot Arena.

Fortuna je původně česká společnost, založená v roce 1990 skupinou čtyř soukromých osob v čele s Michalem Horáčkem. O rok později vznikla sesterská sázková kancelář Terno na Slovensku. Po odkupu obou firem skupinou Penta v roce 2005 se modernizoval provoz, sjednotila značka a rozšířila působnost o polský trh. V roce 2009 byly všechny společnosti začleněny do nizozemské entity Fortuna.

Penta letos zvýšila svůj podíl ve společnosti na 95,8 procenta, což jí umožnilo vytěsnit ostatní akcionáře a stáhnout akcie Fortuny z pražské burzy.