Fed předpokládá další vzestup americké ekonomiky. Sazbu neměnil, vyčká na plány Trumpa

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu v pásmu 0,50 až 0,75 procenta, kam ji zvýšila v prosinci. Zasedání Fedu bylo první od doby, kdy se ujal funkce prezident Donald Trump. Ve výhledu vývoje americké ekonomiky je Fed i nadále optimistický, což naznačuje, že letos úroky v USA dál porostou.

Většina analytiků se domnívá, že Fed nyní bude vyčkávat, aby získal lepší představu o ekonomických plánech nového prezidenta, uvedla agentura Reuters.

Fed přikročil k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby za téměř deset let v prosinci 2015. Před tímto krokem banka svou základní sazbu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držela po dobu sedmi let na rekordním minimu 0,0 až 0,25 procenta.

K dalšímu zvýšení přistoupil Fed až po roce, tedy loni v prosinci, kdy také naznačil, že by letos mohl zvýšit úroky až třikrát. Zatím však neuvedl, kdy se k tomuto kroku chystá, a jasný signál o načasování dalšího zvýšení úroků neposkytl ani ve středu.

Data jsou slušná

Centrální banka uvedla, že tvorba pracovních míst zůstává solidní, inflace se blíží k jejímu dvouprocentnímu cíli a že ekonomická důvěra i aktivita jsou na vzestupu. Míra nezaměstnanosti v USA činí 4,7 procenta, což mnoho politiků považuje za plnou zaměstnanost.

Trump slíbil vysoké výdaje na infrastrukturní projekty, snížení daní, omezení regulace a opětovné vyjednání obchodních dohod. Zatím ale ke svým plánům poskytl málo podrobností a jednoznačně se nevyjádřil ani k jejich časovému rozvržení.