Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung byl podmínečně propuštěn z vězení

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jong byl v pátek podmínečně propuštěn z vězení, kam ho soud poslal kvůli korupci. Před branami věznice se omluvil Korejcům za nepříjemnosti, které jim způsobil, informuje agentura AP.

O plánovaném propuštění dědice informovalo jihokorejské ministerstvo spravedlnosti začátkem týdne. Rozhodnutí bylo podle něj „výsledkem komplexního přezkoumání různých faktorů, jako je veřejné mínění a dobré chování ve vězení“.

„Způsobil jsem našemu lidu příliš mnoho starostí. Je mi to velmi líto,“ uvedl I Če-jong před branami věznice, kde se za zástupem policistů shromáždily stovky demonstrantů. Někteří v davu jej odsuzovali, zatímco jiní jeho propuštění vítali. Po krátkém prohlášení se I uklonil a nastoupil do černého auta, aniž odpověděl na otázky novinářů.

Třiapadesátiletý potomek jedné z nejmocnějších jihokorejských rodin byl v roce 2017 odsouzen na pět let za úplatky v kauze bývalé jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Kruhům kolem ní údajně poskytl 43 miliard wonů (skoro 800 milionů korun), aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem.

Pětiletý trest byl ale následně zkrácen a po odvolání pozastaven. Ve vězení tak I Če-jong nejprve strávil pouze jeden rok a na svobodu vyšel v roce 2018. Letos v lednu ho však soud poslal zpátky do vězení na dva a půl roku.