ČEZ vydělal téměř 17 miliard korun, o pětinu víc než loni. Zájem o těžbu lithia v Česku nemá

Čistý zisk Skupiny ČEZ stoupl v prvním pololetí meziročně o 21 procent na 16,7 miliardy korun, zejména díky prodeji akcií MOL a prodeji nemovitostí v Praze. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl o 1,8 miliardy korun na 31,3 miliardy korun. Skupina to ve své zprávě přičítá poklesu realizačních cen vyrobené elektřiny. U obou ukazatelů zároveň zlepšila celoroční výhled. Generální ředitel firmy Daniel Beneš zároveň agentuře ČTK řekl, že ČEZ nemá zájem o těžbu lithia v Česku.

Tržby společnosti stouply o dvě procenta na 100,9 miliardy korun. Výsledky jsou mírně nad očekáváním analytiků. 

Vzhledem k úspěšnému prvnímu pololetí očekává ČEZ lepší celoroční výsledky. „Celoroční výhled EBITDA navyšujeme na 53 miliard korun (dosud skupina očekávala 52 miliard) zejména z důvodu vyšší hrubé marže z výroby a obchodu v ČR. Celoroční výhled čistého zisku očištěného zvyšujeme na úroveň 19 miliard korun (dosud očekávala 17 miliard),“ uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel Martin Novák.

Přínos z ukončení vlastnictví akcií MOL do čistého zisku byl 4,6 miliardy korun a zisk z prodeje nemovitostí v pražské Písnici dosáhl 1,1 miliardy korun.

  • ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů byla v prvním pololetí na obdobné úrovni jako loni, tj. cca 31 TWh. Výroba v oblasti nové energetiky, kam ČEZ řadí zejména větrné, fotovoltaické a malé vodní elektrárny, vzrostla o 20 procent, především díky akvizici větrných elektráren v Německu na konci roku 2016, ale i díky nárůstu výroby ve větrných parcích v Rumunsku.

Skupina ČEZ také uvedla, že se jí podařilo zvýšit prodej zemního plynu koncovým zákazníkům meziročně o 28 procent.

Vyšší dividendy?

Energetická skupina ČEZ by za letošní rok mohla vyplatit vyšší dividendu, než se čekalo, uvedli někteří analytici. Vzhledem ke zlepšenému výhledu letošního hospodaření by mohla podle nich vyplácet až 35 Kč na akcii proti 33 Kč z loňského zisku. V minulých čtyřech letech ale vyplatila firma akcionářům pokaždé dividendu 40 Kč na akcii. 

„Výsledky za druhé čtvrtletí jsou pozitivním překvapením. Překonaly odhady a došlo k zvýšení celoroční projekce. Vzhledem k tomu, že ČEZ je dividendový titul, vnímáme pozitivně zvýšení projekce na čistý zisk, ze kterého se dividenda počítá. Nový cíl naznačuje vysoký dividendový výnos. Očekáváme pozitivní reakci investorů,“ uvedla v komentáři J&T banka.

obrázek
Zdroj: ČT24

ČEZ nemá zájem o těžbu lithia v Česku, řekl jeho generální ředitel Daniel Beneš. 

„Náš útvar business rozvoje se chvilku zabýval i myšlenkou trošku lépe poznat tuto podnikatelskou příležitost. Nicméně jsme nakonec na strategické debatě nejvyššího vedení došli k tomu, že si myslíme, že ČEZ by se neměl vydat směrem, že by měl být aktivní v těžbě lithia nebo ve výrobě baterek,“ uvedl Beneš.

Firma podle něj ale chce vývoj bateriových systému sledovat, Beneš označil baterie za jeden z největších fenoménů budoucí elektromobility a energetiky obecně. „Je to pro nás velmi blízký obor, který pozorujeme. Budeme se snažit nasazovat pilotní projekty bateriových systémů pro velkou energetiku,“ dodal. ČEZ v létě 2015 vstoupil do německé firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště.